Bende aynı şeyi yaşıyorum ve çok net anlatayım durumu. Kira kontratları ilk yıldan sonra sürekli yenilenir. Benim gibi 3 yıldır aynı yerde oturuyorsanız ev sahibi sadece tüfe artışı yapabilir. Yapacağı diğer tüm işlemler illegal olur. Bizimki kendi geleceğini söyledi. Ben de tebliğ et yasal olarak dedim. Yapamadı. Çünkü kendi gelmeyecek. Bunu şöyle kanıtlarsınız. Eve taşınan kişi artık yasal olarak tüm faturaları üstüne almalı ve nüfüs kaydını oraya aldırmalı. Yani siz ev sahibine dava açtığınızda binadan birileri de şahit olduğunda zaten nüfustan o evde kimin oturduğu belli oluyor ve 12 aylık kira bedelini tazminat olarak uyanık ev sahibi ödüyor. İşi yasal zemine taşıyacağınızı anladığında tamamı geri adım atar. Atmıyorsa benim yaptığım gibi gidin savcılığa şikayet edin. Başıma bir şey gelirse bu ev sahibindendir deyin. Sorun ortadan kalkar.
Taahütname konusu ise şöyle. Bana da imzalattılar ev tutarken ama onda şöyle bir sorun var. O taahütnameye eğer kira kontrat ttarihine çok yakın bir tarih atılmışsa zaten geçersiz oluyor. Ev de sizden başka yaşayan kiracı varsa(eşiniz,anneniz,ev arkadaşınız vb) Onlara da taahütname imzalatmaları gerekir. Eğer tek kişi imzalamışsa yine geçersiz oluyor. Bilginize.
Arkadaşın durumuna gelince çıkma talebini en az 2 ay önceden söylemesi lazımdı ev sahibinin. Şu an zaten kontrat uzamış durumda. Yasal artışı yapıp yatırın. İllegal işler yapmaya kalkarsa da verin savcılığa, öyle kafasına göre artış yapamaz kimse. Madem çok kazanmak istiyorlardı gidip döviz ya da altın alsalardı. Gayrimenkule yatırım yaparsan zaten 5 yıl boyunca seni bağlamaz hiç bir artış. Tüfe dışında. Şark kurnazlığı yapıyorlar oyuna gelmeyin