srhttkz adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
merhaba arkadaşlar hali hazirda şahıs sirketim mevcut istisna belgesini çıkarttım akabinde ziraat bankasina hesap açtırmak için gittim fakat kimsenin bilgisi yok gelir istisna hesabı açamıyoruz dediler muhasebecimin de bilgisi yok bilen arkadaşlar varmidir ben şahıs şirketi olarakmi hesap actiracagim yoksa kişisel mu olacak
dostum istisna kapsamına girebilmen için mükellefiyetini kapatman gerekiyor. kapanışın gerçekleştikten sonra istisna başvurusu yapıp bankadan hesap açıp bu hesabı yine dilekçe ile maliyeye bildirmen gerekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam tebliğde yurt içinde kurulu bankalar diye geçiyordu. vakıfbank halkbankası ziraat üzerinden açılmış hesaplar ve uygulanır örnekleri var. Muhtemelen bankadaki memurun konu ile ilgili bilgisi yoktur. Zaten buradaki amaç firmalaşmadan bu istisnadan yararlanabilmek firman açık iken faaliyetin hali ahzırda gerçek gelir olarak devam ettiğinden istisna belgesi almanın pek bir önemi kalmıyor. Buradaki istisna kavramı beyanname vermeden tarafına yatan üzretlerin direk banka kanalıyla stp kesintisi yapılıp maliyeye bildirilmesidir. yani istisnadan yararlanıyorsan firma açmak beyanname vermek muhasebeci tutmak sabit vergilerle yüzleşmek gibi dertlerin olmuyor. Genç girişmci isen durumu değerlendirmen lazım çünkü 12 ay bagkur desteği var yok deilsen şartlar uymuyorsa her halükarda bağkura tabi olacaksın SGK lı çaışıyorsan veya emekli adına işlem yaptırıyorsan bağkur kapsamına alınmazsın

Jancooth adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Araştırıyorum ama bu konuda net bir yanıt bulamıyorum bende. Hali hazırda çalışan biriyim SGK var, bu durumda bağkur çıkacağını düşünmüyorum ama yine de bir bilen varsa ve aydınlatırsa süper olur.

bağkur ile ilgili forumdan bir arkadaşın cimer e yazdığı dilekçeye istinaden gelen cevap durumu netleştirici şekilde aşağıdaki gibidir. en altta 4b dediği bağkur oluyor

"Konuya ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığının) tarafından 12/01/2022 tarihli ve 31717 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğin 6 ncı maddesinde; İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna olduğu,
İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden içerikler paylaşan sosyal içerik üreticileri gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar ticari kazanç kapsamında vergilendirilmekte olup, 193 sayılı Kanuna eklenen mükerrer 20/B maddesiyle bu faaliyetlerden ettikleri kazançlar belirli şartlar dahilinde gelir vergisinden istisna edildiği belirtilmiştir.
Buna göre , Gelir İdaresinin yayımlamış olduğu Tebliğin 6 ncı maddesinde belirtildiği üzere bu kapsamda açılan mükellefiyet kayıtları ticari kazanç kapsamında değerlendirildiğinden; 193 sayılı Kanunun mükerrer 20/B maddesine göre; İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna olmasına rağmen bu kapsamda kayıtları olanların 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinize rica ederim. "