Selamlar,
İçerik sektöründe olduğumuz için son zamanlarda ciddi derecede aynı tavırla takınan insanlar görmeye başladım.
X kişisine bir deneme yazdırıyoruz ve özgün, akıcı sorunsuz bir yazı geliyor. El sıkışıyoruz. Ardından verdiğimiz ilk siparişte yazılar ya kopya ya re-write oluyor ya da kendi yazıları arasında kopya oluyor. Bunu gösterdiğimizde ben emek verdim diyerek para isteyenler oluyor.
En son yaşadığımız ilginç bir olay var ve gerçekten sinirlerim hoplamaya başladı.
Öğrenci olduğunu söyleyerek biri başvurdu. Benimde öğrencilere karşı ekstra bir duyarlı davranmam gibi bir gerizekalılığım var. Başlattık işe. Şimdi aynı tür yazılarda yazılar arası kopya olup olmadığını anlamamız için tüm sipariş bittikten sonra bakıyoruz. Bu süreçte sadece genel kontrolü yapıyoruz.
Velhasıl kelam ödeme tarihimiz geldi. Arkadaşın ödemesini hesapladık. Ödemeyi yapmadan önce yazı arası karşılaştırma yapacağız. Akşam atacağım tüm yazıları dedi. Bende herkesi çıkardık, Ramazan günü öğrenci diye ödemeyi yazıları almadan gönderdim. Ertesi gün yazılara bakıyoruz yazılar resmen şöyle.
1 tane yazı %100 özgün yazılmış. Atıyorum 20 tane Lokasyon Nakliyat yazısı yazılacak. Lokasyon tüm yazılarda değiştirilmiş ve diğer her şey aynı. Durumu anlattık ve iade istediğimi söyledim. İade konusunda zorluk çıkarırsa da dolandırma suçundan şikayetçi olacağımı söyledim. Tabii ben tüm yazıları sıfırdan yazdım diye bir savunma mekanizması da var. Emek verdim vs. Emek verdim dediği şey Word de değiştire basmak o kadar.
Zorluk çıkarmadan ödemeyi geri iade etti. Ardından hakkınızda şikayetçi olacağım tarzı bir mesaj atıp engelledi. Ertesi gün sabah bir numara aradı açtım. Ben xxx in avukatı xxxx. Ee dedim buyurun. Bana dediği şey aynen şu:
Siz öğrencileri kullanarak, üzerinden para kazanan bir oluşumsunuz. Sizi iyice araştıracağım ve durumu öğreneceğim. Ne demek bir çocuğu tehdit ederek hareket ediyorsunuz. Ben ona sizin attığınızın 2 katı parayı attım o parayı da sizden faiziyle alacağım.
Bende önce bir sakinleş. Benim sana olayı açıklama gibi bir zorunluluğum yok ama bizim iş tanımımızı ve arkadaşın yaptığını açıklayayım sonra ne yapmak istiyorsan yap dedim.
Tabii biz her yazara başlamadan önce 3 adet dosya iletiriz ve kesinlikle yapılmaması gerekenleri yazarız. Bu arkadaşa da ilettik. İş tanımımı anlattım. Arkadaşın yaptığının da aslında dolandırma eylemi olduğunu söyledim. Bana söylediği şu.
Xxx öyle bir çocuk değil. Tertemiz bir çocuk tanımadığınız için böyle diyorsunuz.
E ben herkesi tanımak zorunda değilim. Ama bak öyle bir çocukmuş
Baktım uzatmaya başlıyor. Hanımefendi savcılık orada. Gider şikayetçi olursun, hatalı ya da suçlu olduğumuz bir durum varsa, cezasını çekeriz. Beni üstü kapalı tehdit edip durma işine bak seninle uğraşamam diyerek kapattım suratına. Ardından tekrar aradı neden suratıma kapatıyorsun faiziyle alacağım falan. Tamam hadi git savcılığa şikayetçi ol üst üste aramaya devam edersen ben şikayetçi olacağım dedim kapattım suratına aramadı.
Şimdi takıldığım nokta artık hakkı olmayan parayı istemek bu kadar kolay mı? Yüzsüzlüğün de bir sınırı var bence. Bunun gibisini yıllardır gördüm ama artık tak noktasına gelmeye başladı. Değil xxxx tutarı 1 TL bile olsa böyle bir şey yapandan paramı geri isterim.
Beni hem zaman olarak geri atıyor hem beni salak yerine koymaya çalışıyor ne yapalım para sende kalsın hadi görüşürüz mü diyelim.
Bunu bu forumda da gördüm dışarıdan bulduğumuz yazarlarda da şahit oldum.
Arkadaşlar hak yemek bu kadar kolay bir şey mi oldu?