Dostum İbrahimi dinlerden önce Zerdüştlük vardı. Yahudiler Babil sürgünü sırasında 50 yıl süresince zerdüştlüğü tanıdılar. Bunu değiştirerek din haline getirdiler. Daha önce yahudilik yoktu. Yahudi peygamberleri hep krallardır. Cennet-cehennem, şeytan-rab, vb.. birçok düşünce daha önce yoktu. Tevrat yoktu. Tekrar Babilden Kenan (israil) geldikten sonra bu düşünceleri taşıdılar oraya.

İsa bir yahudiydi. Yahudiliğin bozulan adetlerini kendince düzeltmeye çalıştı. Ama daha işin başında öldürüldü. Hristiyanlıkla pek lgisi yok İsa'nın. Hristiyanlık daha sonra Aziz Pavlus tarafından kuruldu. İsa hiç bir zaman yeni din getirdim demedi. Havarilerin inancını yayması sayesinde bugün onu biliyoruz. Zaten İncil dediğimiz şey de Eski Ahit (Tevrat) ve yeni ahit (Hikaye, öğreti vb..) toplamıdır.

Hz. Muhammed ise bu dinleri tanıyordu. Zaten tüccardı. Coğrafyayı hep gezmişti. Arap yarım adasına hakim olan derli toplu tek din yahudilikti. Bundan biraz, Hristiyanlıktan biraz alarak kendi öğretisini oluşturdu.

Ben buna versiyon yükseltme diyorum. Okuduklarıma göre;

Din ver 1.0 : Hayvanlara tapma (animizm)
Din ver 2.0: Atalara tapma (Alacahöyükteki ev içlerinde bulunan mezarlar örneğin)
Din ver 3.0: Gök cisimlerine tapma
Din ver 3.1: Mısır mitolojisi - Yunan mitolojisi
Din ver 3.2: Sümer, Babil mitolojisi
Din ver 4: Zerdüştlük
Din ver 4.1: yahudilik
Din ver 4.1.1: Hristiyanlık
Din ver 4.1.2: İslamiyet

Bunların yanında uzak doğu dinleri var. Onlar farklı evrim geçiriyor. Bu yüzden listeye eklemedim.

Sorunuzun cevabına gelince; Ben de bir yaratıcıya inanıyorum. Ama inandığım yaratıcı;

1. Kıskanç değil
2. Kindar değil
3. Zalim değil
4. Gaddar değil
5. Adil
6. Mükemmel
7. Tuzak kurmaz

Yani kendi yarattığı insanı, sırf beynindeki snapsların hareketi sonucu yanlış yola saptı diye cehennemde yakmaz (Zalim değil)
Hadi diyelim cehenneme gönderdi. 70-80 yıl boyunca işlenen sayılı (burası çokemelli) günahın-suçun bedelini sonsuz (sayılamayan) yıl boyunca cehennemde yakarak ödetmez. (Adil)