SinemBilisim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yardımlaşmak çıkar ilişkisi değil, bir toplumda yaşamanın kuralıdır. Arkadaş diye tanımladığın kişi, ihtiyacın olduğunda orada olur, arada kar-zarar ilişkisi geçmez. Sen bu olaya kar-zarar olarak bakıyorsan zaten birisiyle arkadaş olamamışsın demektir.

Bu arada senin mantığın sadece paraya odaklı. Yardım eden taraf karşılığında para olsun ya da olmasın zarara girer ama yardım etmesi gerektiğinin bilincindedir. Adam akıllı bir toplum böyle yürür ve böyle büyür. Sen mesela 100 tl indirim yaparsın, o da sana zamanını verir. Herkes birbirine bir şey katar, böyle çoğalır.

Senin mantığının geçerli olduğu bir dünyada, sen gidersin arkadaşına 100 tl fazlaya telefonu itelersin, o seni taksi fiyatından daha üst bir tarifeden hastaneye bırakır, başında beklemek için para ister sonuçta zaman=para.
çok üstten konuşuyorsun. tek soruda düşünce yapını anlayalım

arkadaşın 1000 tl ye telefon almış ve tekrar satmak istiyor. arkadaşının o telefonu 1000 tl ye aldığını biliyorsun. arkadaş indirimi ister misin?

bu arada, verdiğin örneklerin mantığı yok. ben arkadaş indirimi istemekten bahsediyorum sen sana yapılan jesti, indirimi anlatıyorsun. " istemekle ", kişinin kendi iradesiyle yapması aynı değil.