o zaman burada samimi bi arkadaşlıktan bahsedilir mi?
yani sen ondan ürün alırken sana arkadaş indirimi yaptığı zaman "yarın ben de çocuğumu hastaneye götürmek istediğimde gelir bana yardım eder dur şuna indirim yapayım" mantığı mı güdüyordur arkaplanda?
bana göre saf arkadaşlık şudur. karşındakini hiçbir koşulda zarara sokmamak. kendin fayda sağlarken ona sorun yaratmamak. eylemlerinin tamamında hiçbir çıkar ilişkisi gütmemek, yarın o da bize şunu yapar bunu eder dememek. samimi arkadaşlığın karşılığı budur. ayrıca, bir ürünü olduğu fiyatından verdiğimde bana tavır alacak arkadaş da yine çıkarcıdır, artniyetlidir. samimi arkadaşlık ilişkisi kurmamıştır.
arkadaşın marangozluk yapıyor ve emeğinin bir karşılığı var. ödemelisin. sana özel indirim yapması arkadaşlığın bir belirtisi değildir. çünkü senin de söylediğin gibi, sana özel indirim yaptığı için yarın o senden bi şey istediğinde senin de yapma mecburiyetin açığa çıkar. bu da arkaplanda güdülen çıkar ilişkisi anlamı taşır. oysa arkadaşlık içten gelerek yapılan bir durum. yarın onun istediğini yerine getirmezsen seninle arkadaşlık ilişkisi biter ve sana ürününü asıl fiyatından verir, indirim uygulamaz. arkadaş mısınız yoksa birbirinize karşı çıkar ilişkileri mi güdüyorsunuz?
Yardımlaşmak çıkar ilişkisi değil, bir toplumda yaşamanın kuralıdır. Arkadaş diye tanımladığın kişi, ihtiyacın olduğunda orada olur, arada kar-zarar ilişkisi geçmez. Sen bu olaya kar-zarar olarak bakıyorsan zaten birisiyle arkadaş olamamışsın demektir.
Bu arada senin mantığın sadece paraya odaklı. Yardım eden taraf karşılığında para olsun ya da olmasın zarara girer ama yardım etmesi gerektiğinin bilincindedir. Adam akıllı bir toplum böyle yürür ve böyle büyür. Sen mesela 100 tl indirim yaparsın, o da sana zamanını verir. Herkes birbirine bir şey katar, böyle çoğalır.
Senin mantığının geçerli olduğu bir dünyada, sen gidersin arkadaşına 100 tl fazlaya telefonu itelersin, o seni taksi fiyatından daha üst bir tarifeden hastaneye bırakır, başında beklemek için para ister sonuçta zaman=para.