Arkadaşa ama gerçek arkadaşa(dosta) satarken ticari kaygı gütmezsin. Bugün sen ona yardımcı olursun, yarın senin işin düşer o sana yardımcı olur.
Arkadaşımı kazıklayayım fikrin ilginçmiş...
arkadaşımı kazıklayayım fikri değil bu, bir mantığı tartışıyoruz.
eğer söz konusu arkadaşlıksa şayet, niye "veren taraf" ürün satıcısı? niye zarara giren o? sen ondan daha yüksek fiyata al sen zarara gir? arkadaşlık ilişkisi kullanıp karşındakini zarara sokmak ne kadar etik?
not. herhangi bir şeyin satıcısı değilim sadece bu konu aklıma geldi bi tartışalım istedim. benim ürünüme arkadaşım talip olsa ben de daha uyguna veririm ancak bu "kanıksanmış bir durum" olduğu için, diğer düşünceyi de bi tartışalım diye konuyu açtım. neden kanıksanan mesele bu olmuş.
mesela benim arkadaşım ürün satsa, bana zararına satsın istemem. en fazla aldığı fiyattan versin isterim onda da enflasyonda ödediği para erimediyse. en ufak bir zarara girecekse indirim talebim olmaz. ancak toplumda böyle bir algı oturmuş gibi.
Satan taraftan düşünüyorum, arkadaşıma %10 indirim yapmayacaksam kime yapacam derim.
diyelim 2. el bi telefon aldınız 1000 tl ye. geri satmak istiyorsunuz. arkadaşınız bunu duydu ve 900 e bana ver dedi. verir misiniz?
siz verseniz dahi, arkadaşınızın size böyle bir taleple gelmesi ne kadar etik? arkadaşlık ilişkisinde kendin bir fayda sağlarken karşındakini zarara uğratmak normal midir?
felsefeye giriyoruz biraz.