5000 yaptırım yemiş Rusya'da %9 olan oranla kıyasladığınızda ve 247 ülkede sondan 7. sırada olduğumuzu düşündüğünüzde ne kadar kötü olduğunu kestirebilirsiniz.

Bizden daha kötü olanlar: Venezuela, Sudan, Lübnan, Suriye, Zimbabwe, Suriname

Haiti'de %23, Malawi'de %13, Ukrayna'da %10, Tunus'ta %6, Irak'ta %5, Libya'da %3, Afganistan'da %1, Çin'de %0.9.. Özellikle adı sanı belli olmayan, hiçbir ekonomik gücü olmayan, savaş ve terör görmüş ülkelerin bir kısmını da alarak seçim yaptım enflasyonu görün diye.

G20'de 20 ülke arasında en sonuncuyuz. Bize en yakın Arjantin %52, Brezilya %10.
Avrupa'da sonuncuyuz. Bize en yakın Moldova %18.
Asya'da sondan üçüncüyüz. Lübnan ve Suriye sağolsun.

Siz söyleyin, iyi miyiz? Gerçek oran bile vermediğimiz gerçekliği var. Tekrar ediyorum, 5000'den fazla yaptırım yemiş Rusya'ya göre, Türk lirası son 1 ayda değer kaybetti. Açın kendiniz bakın rakamlara. Bize sadece 1 ya da 2 yaptırım gelse, muhtemelen ülkede taş üstünde taş kalmazdı. Hiç yaptırımsız bu haldeyiz ve çok daha kötü hale gitmemek adına "bizimkilere göre" tüm kozları kullanıyoruz.

Yerel üretime geçmediğin, dışa bağımlılığı azaltmadığın, politik anlayışında kavgadan vazgeçmediğin, aydınlanmayan hukuk davalarına devam ettiğin, hoşuna gitmeyeni hapse attığın, hukuk sağlık eğitim gibi sektörleri yerle bir ettiğin için, bu ülkede 5li yol ve köprü yapmayla ekonomi düzelmez. Yaptığın köprüyü bile borçla yapıp, halka ödetiyorsun. Az önce şehri talan ettim, geçmediğim köprü kalmadı, tek lira ödemedim. Aynı şeyi Türkiye'de yapsam diyemiyorum, çünkü burada depoyu 300 TL'ye dolduruyorum, Türkiye'de 1500 TL altına çıkaramam. 2 milyon vereceğiniz araca 300-500 veriyorum.

Sen söyle enflasyon var mı? Türkiye'de çok yakında oksijen parayla satılacak. Milyonlarca Suriyeli, yanına gelen Afganlar, şimdi birde Ukraynalılar ve Ruslar eklendi. Hadi başka milletlerde gelsin. Avrupa'da geçinemeyen insanlar Euro ile Türkiye'de 1 yıllık ödeme yapıp sultanlar gibi geçinmeye başladı. Soruyorum, aynı şeyi Türk vatandaşı kendi ülkesinde neden yapamıyor? Ev kirasını ödeyebiliyor musunuz arkadaşlar? Neyi düşünüyorsunuz hala. %300 diyen arkadaşı abartılı bile bulamıyorum. Çünkü "bozuk paraları toplayıp ağırlığınca satanlar var" dedikten sonra, bu olayın olduğu Venezuelaya baktığımda enflasyon oranları %340.

2021 çok kötüydü. 2022 daha beter olacak. En kötüsü ise seçimler. Seçimler Türkiye'de çöküşü simgeleyecek, demedi demeyin.