Forumda o kadar çok uzman var ki, artık bizim gibi 17-18 senedir bilgisayar programcılığı yapan insanlar bile kendinden şüphe eder oldu
Ama net olarak şunu söylemek istiyorum, şurada bahsettiğiniz işlerin tamamını rahatlıkla yapabilirim ve yapabilir insanlarla birlikte çalışıyorum.
Artık gerçekten mesleki anlamda uzman olan insanlar Türkiyeden kimseden iş almak istemiyorlar.
Sözüm meclisten dışarı, sizleri tenzih ederim ama yaşadıklarımız şunlar;
Türkiye de bir iş için teklif verirsin çingene pazarlığı başlar, anlaşmaya çalıştığın adam yapmak istediği işin ne olduğunu bilmez, işin ne olduğunu bilse ne istediğini bilmez,
sürekli olarak yazılımcıya vereceği bütçeden nasıl kısabileceğinin hesabını yapar ama işin gecikmesinde bütün maddi sorumluluğu yazılımcıya yükleme derdine düşer, en kötüsü bu memlekette herkes yazılım projesi yapabileceğine inanır.
Memleketimiz de her aklına gelen her aklına gelmiş projeyi vizyonu sanıyor, 'ooo benim fikrim var, ben sahibiyim artık, yazılımcı zaten kafasız benim bu düşündüğümü düşünemedi o yüzden yapamadı ama ben süperim, ben yazılımcıya bunu yaptırıcam' diyor.
Maddi, manevi alt yapısını kurmadan yazılımcı peşine düşüyor, ne bir pazar araştırması yapılıyor, ne hedef kitle araştırması, ne risk yönetimi, ne risk maliyetlerinin planlanması, ne iş süreci yönetimi, ne de daha saymadığın dünya kadar gerçek projelerde olması gereken iş yapılıyor.
Her şey yazılımcıdan bekleniyor, bu kadar stres altında kalan yazılımcı bir de parasını kurtarma derdine düşüyor, tüm bunların yanında bir de müşterisinin lafını, tacize varan hareketlerini, gece gündüz sahibi gibi hareket etmesini çekiyor.
Memleketimiz de yazılımcıya iş yaptırmayı tekstilde iş yaptırmakla, inşaat yapmakla karıştırıyorlar, sürekli taciz ederek verim elde edebileceklerini sanıyorlar ama bu kadar dünya ile entegre bi meslek dalında kimse bu kadar saçmalığı çekmek istemez, çekmez ve en güzeli artık çekmiyorda.
Şu konuda da çok net bir şey daha söylemek istiyorum; kod yazma dışında gerçekten projelendirilmiş, tüm süreçleri tamamlanmış projelerde kodu kimin yazdığının, yazılımcısının kim olduğunun gram önemi yoktur, x yazılımcı gider, y yazılımcı gelir ama proje gerçek bi proje olduğu için devam eder ve başarılı olur.
Bu yüzden artık Türkiye de yazılımcı bulmakta zor, yetişmesi de zor. Çok kafa üniversiteler dışında adam akıllı algoritma bile öğretilmiyor.
Daha çok şey anlatırım da, neyse; sonuç olarak gerçekten işinizi çözecek insan bulmanız zor, kolay gelsin.