Çok yorgunum konuyu uzun uzadıya okuyup düşünemiyorum şuan kusura bakmayın ama ana fikir 'fakirin halinden anlamıyoruz' ise şunu belirtmek istiyorum, orucun tek amacı fakirin halinden anlamak değildir. Hatta bu bana biraz bahane gibi geliyor işte oruç tutmayanlara ateistlere falan şirin gözükmek için söyleniyor gibi geliyor.
Zira peygamberimiz çok mu zengindi de fakirin halinden anlıyordu, yada açlıktan karnına taş bağlayan ashap çok mu zengindi de fakirin halinden anlıyordu, zaten 1 tane hurmadan başka bir şey yoktu. Boşuna mı "1 hurmayla bile olsa sahur yapın" hadisi çıktı, çünkü tek o vardı yani.
Demem şu ki, orucun anlamı önemi kavramı namaz gibidir.
Nasıl ki namazı kimsenin halinden anlamak için kılmıyorsak, orucu da kimsenin halini anlamak için tuttuğumuzu düşünmüyorum.
Ha oruç tutmak bize fakirin halini anlatır mı, anlatır. Ama asıl amaç bu değildir diye düşünüyorum.
Büyük not: bu yazdılarımdan bol bol yiyelim içelim anlaşılmasın. aksine dinimizde az yemek, şişman olmamak eftaldir. fakirin halinden sadece 1 ay değil, 12 ay anlamalıyız. her ay yardım yapmalıyız. her ay az yemeliyiz.
ve eğer konuda anlatmak istediğiniz gündüz aç kalıyoruz akşam tıka basa yiyoruz ne anladık bu işten demekse, haklısınız.