Arkadaşlar haberlerde gördüğüm bir çarşı pazar manzarası üzerine düşündüm. Mesela biz 11 ay boyunca lokum, kuruyemiş, tatlı vs pek almayız veya 11 ay boyunca genelde 2 çeşit yemek yaparız akşamları, aslında çoğumuz böyleyiz. Ama Ramazan ayı geldiğinde yıl boyu yemediğimiz şeyleri alıyoruz, normalde 2 çeşitse artık 4 çeşit yemek yapıyoruz, oysa kişi sayısı aynı.

Aslında amaç 2 tabak yiyorsak, 1'ini yiyemeyene vermek değil mi? Veya başka bir konu yardımlaşma, 11 ay boyunca mesela öğrencileri, gençleri veya durumu hiç olmayanları düşünmüyoruz, Ramazan gelince içimizi rahatlatmak için birilerine yardım yapmak istiyoruz.

Bunlar iyi şeyler tabi yardımlaşmak, açın halini düşünmek, hatta belki çoğumuz aynı bu şekilde kendi içinde bunu düşünmüş, tartışmıştır. Artık devamlı veya daha bilinçli olacağım demiştir ama yine çoğunlukla aynıyız. Ben de öğrenciyim, mesela geçen sene forumdan bir arkadaşımız benim iftar yemeğimi karşılamıştı, geçen Ramazandan beri aklımda ya o kişiye geri ödeyeceğim ya da onun adına ben de başkasının yemeğini karşılayacağım.

Konuyu açma sebebim hem daha aklımdan çıkmamışken yazayım, hem de siz de böyle düşünüyorsanız tekrar hatırlatayım diye. İbadetlere değinmedim, sırf oruç tutmak veya namaz kılmak ile Ramazan ayı yaşanılır mı, amaç aslında ibadetlerin yanında yardımlaşma, hali olmayanı düşünme değil mi?