Yazmayacağım dedim ama kendimi tutamadım bu zamlar dünya üzerindeki en soğukkanlı bir bireyi bile çileden çıkarır siyaset ve politikaları ile hiç bir ilgim yok ama ben bile yönetmeye çalışsam şu anki mevcut düzenden çok daha iyi yönetirim devlet yöneticilerinin mütevazi olmalarını istemiyorum ama ekonomistim diye de reklam yapmalarını etik bulmuyorum bir genç arkadaşınız olarak ne zaman gözümü açsam zamlar ile karşılaşıyorum prestij ve vizyon sahibi olan onlar ama nankör olan halk bizler nasıl evleneceğiz nasıl bir araba sahibi olacağız veya nasıl bir ev sahibi olacağız yemek yemek barınmak ve şükretmek bunlara razı olan bir kesim olduğu sürece önümüzü göremeyeceğiz ''insanca yaşamak farklı aç olmamak farklı'' ve ben insanca yaşamak istiyorum
@BetaHouse; bu forumda mütevaziliğini bozmayan ve saygınlık konusunda hak ettiği değeri alamayan üstadım yazılarını okuyorum ve doğru tespitlerde bulunduğunu düşünüyorum bu sıkıntıların geçen yıllarda başlayacağını belirtmiştin ve şu anda yaşıyoruz her zaman dediğin gibi bizi ''bunlar iyi günler tadını çıkarın çok daha günler bizi bekliyor'' güzel günleri görme dileğiyle.
Çok haklısın, nasıl araba nasıl ev alacağız serzenişine biz gelecek kaygısı diyoruz, sonumuz ne olacak diye düşündüğün zaman gelecek kaygısı yaşamış oluyorsun, bir Alman bunu düşünmüyor mesela, benim arkamda Devletim var diyor, bir Norveçlinin zaten böyle bir şeyi dert edinmesine gerek yok, doğar doğmaz yüzbinlerce dolar kazanıyorlar canım istedi ben kitap yazacağım deseler bile devlet hem bir süre izin verip maaşını ödemeye devam ediyor, hem bunu teşvik ediyor. Gelişmiş ülkelere baktıkça iç geçiriyoruz, bize ise genelde Somali gibi ülkeler gösteriliyor ve biz buna ölümü gösterip sıtmaya razı etmek diyoruz. Şükür de bir nevi bu oluyor maalesef, onu bulamayanlar da var diyorlar fakat bunun bir sonu yok ki, bir kibrit çöpü bile olmayan kuru ekmek yiyemeyen hatta 3 günde bir anca su içip hayatta kalmaya çalışana kadar gider bu, daha kötüsü var tanımının bir alt sınırı yok çünkü, açlıktan ölsen bile buna da şükür diyecekler bak sen 30unda açlıktan öldün ama Afrika da 1 yaşını doldurmadan açlıktan ölen var diyecekler, iyi güzel hoş bir şey mütevazı bir yaşam veya şükür edebilmek ama yeter da, sefilliğe de bir dur deyiverin sefalete de şükür ettirmeyin artık 21. yüzyılda.
@ejder126; kardeşim yalnız ben daha kötü olacağız da dedim, bunlar daha hiper enflasyon ve moratoryumun sadece başlangıç aşamaları, hele bir parasal genişleme 2-3 sene öncenin 15-20 katına çıksın, dış borcumuz 100-150 milyar dolar daha artsın ve yıllık tüm ülke bütçesi faiz ödemelerimize yetmesin, cari açığımız 35-40 milyar dolarlardan 80-100 milyar dolarlara çıksın yıllık, Halkbank davasından 20 milyar dolar ceza, caatsa yaptırımlarından para ve prestij kaybı, adalet sistemi yüzünden Avrupa'dan yaptırım, hiç açıklanmayan ama artık gırtlağa dayandığını düşündüğüm varlık fonunun eksi bakiyesi, geçiş garantili para tuzaklarından halk geçecek para bulamayınca hazineye yıkılacak olan dev borç üzerine tl de yaşanacak olası bir %300-400 değer kaybı ile dolar bazlı borç ve ödemelerimizin de aynı oranda fırlaması, zaten soğuk su içtiğimiz f35 lere ödenen para, s400 lere ödenen para ve çok uzun süredir çalıştığını ve " bazı gerekçeler " ile arama yaptığını duymadığımız sondaj gemilerimize ödenen paralar gibi şeyler zaten çöpe gitti, ülkeye döviz girmiyor ve sürekli döviz çıktığını da düşündüğümüzde tabi cds primlerimizin sürekli yukarı tırmanışı ile bulacağımız borcun faizinin sürekli arttığını düşünürsek pek hayırlı bir yere gitmiyoruz.
Venezuela örneğini çok sık veririm bilirsin, Venezuela'nın düştüğü en kötü durum bile bazen olumlu görünebiliyor o kadar düşün. Ne alaka dersen de 28-30 milyonluk bir nüfusa sahip bizim çeyreğimiz kadar nüfusu beslemek ve iş bulmak zorunda olan bir ülke, az nüfus olunca haliyle daha az hastane, okul vs. yani daha az kamu harcaması gerektirir, nüfusuna hayli hayli yetmesi gereken dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip, ülkenin coğrafyası yaz kış ne yakar ne üşütür, yıl boyunca ne kavurucu yazlar görürler ne dondurucu kış olur işte bu yüzden çoğu hanede ne ısıtma sistemi ne klima bulunmaz çünkü ihtiyaç duymazlar, bu yüzden herhangi bir enerji maliyetinin olmadığı, olsa bile kendi vatandaşına 1 çikolata parasına 10 araç deposunu fulleyebildikleri için yük olmayan bir ülke. Bizim böyle bir zenginliğimiz yok, Venezuela bu durumlara düştüyse bizim onlardan fazlamız yok ama eksiğimiz çok. Gerçi onlarda akıllı hamleler ile toparlanmaya başladılar, bize uymaz tabi ama nasıl mı? Önce sınırsız para basmayı kestiler enflasyonu rahatlatmak için, daha sonra kripto paraları ve dolar gibi küresel kabul görmüş global para birimlerini ülkede kullanarak enflasyonun önüne geçebildiler ve bu yılın başında hiper enflasyondan çıktı, hala kriz var gibi ama eski %1 milyon enflasyonlardan kurtuldular, bir çalışan asgari ücret olarak yemek yardımları dahil aylık 2,3 Dolar kazanıyordu, bu miktar 17 katına çıkarılıp halk rahatlatıldı, dibi gördüler ve daha düşecek yerleri kalmadığı için doğrulmaya başladılar, umarım bizde o durumlara düşmeyiz. Çok daha karamsar bazı durumlar var fakat fazla moral bozmaya gerek yok.