Serdarkie adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
adsense kazancı arazi kazanç haline getirsek senede 2 -3 ödeme alsak 4 ay aralıklı süre ile, yine de vergi verme yükümlülüğü ve mükellefliği doğar mı?
@balalayka

Gerçekçi olmak gerekirse burada veya başka platformlarda birbirini şikayet eden hasetlik eden çok insan var dostum.
bugün yaşadığım şöyle bir örnek veriyim size;
bugün mükellefim olan sevdiğim bir kardeşim için vergi dairesinden aradılar. 2021 temmuz ayında mükellefiyet açılışı oldu bana muhasebesi 2022 ocak ayında geldi. temmuz ayında 65 tl lik (altmışbeş türklirası) bedel için adam maliyeye şikayet etmiş. bu kardeşimizi. vergi daireside işi gücü bırakmış 65 tl nin peşine düşmüş ihbar olduğu için sorgulama yapmış dedimki memura ya attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmicek... öyle ama ihbar olduğu için soruşturmak zorundayım dedi.. dedim tamam ne istiyosunuz ilgili dönemlere 65 tl daha ekleyip kdv yipeşin vergiyi gelir vergisi beyannamesini düzeltin dediler. tebligat göndericem dediler.

şimdi bu kardeşimizin bu dönemde mükellefiyeti açıktı ve faturaları keser süreci takip eder ve dikkat eder.. insandır beşer yeri gelir şaşar muhtemelen unutulan bir fatura vardır.. Ancak mükellefiyet açık olmasaydı eğer sizin bunu arızi kazancım var deme gibi bir lüksünüz malesef olmayacaktı. size takdir komisyonu gereği beyannameler hazırlanacaktı cezalar salınacaktı. vs vs içinde bulunduğumuz yasalar düzenlemeler gereği malesef burada maliyenin bakış açısını genelde ticari kazanç elde edilmiş şeklinde belirliyor... yani sözün özü risk almaya değmez. daha kötüsü geriye dönük mükellefyet tesis edildiği takdirde genç girişimci iseniz teşviğiniz muhtemelen sonlanacak iptal olacak sizi başlattıkları tarih itibariyle bağkur borçları tahakkuk edecek vb gibi sonuçları olacak o yüzden bilhassa buradan iş alıyorsanız mutlaka bankanıza ilk havalenin geldiği gün veya bir kaç gün öncesinde mükellefiyetini bu tarih itibariyle açın derim. kosgep genç girişimci gibi konuları irdeleyip bu şekilde de haraket ederseniz size gelişim aşamasında da cansuyu olur..
bahsettiğiniz süreç hakkında şahsi görüşüm kesinlikle mükellefiyet açtırmayı gerektiren bir durum ile karşı karşıya kalırsınız. bu bir ay sonra olmaz belki 1 sene sonra olur ama illaki karşınzıa çıkar izah veremezsiniz..