busesenyurek adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam bu emeğe saygısızlık yani. Freelancer çalışanlar olarak günde kaç saatimi bilgisayarda geçiyoruz belli değil. Sadece içerik sektöründe değil. Birçok sektörde benzeri durum yaşanıyor.

Tabi ki de her yazarın içerikleri kaliteli değildir. Bu noktada referanslar çok çok önemli. Ancak bu fiyatlandırmaları gören alıcılar da birbirlerinden güç alıyorlar bence. Benzer konu gören diyor ki ben neden xx fiyata yazdırayım ki. Taban fiyat kalkınca 3 yıl öncesinin fiyatlandırmasına geri dönüldü . Emek pazarlığı desen sürüsüyle.
Satıcılar da bir birlerinden güç alsınlar.
Mesele bir alıcının 1,75 fiyat teklif etmesi değil zaten.
Mesele bir yazarın bu fiyatı kabul edip bu işi yapması.
Referans toplamak isteyen, piyasaya girmek isteyen, paraya sıkışan yazarlar bu fiyatlara iş yaptıkları sürece alıcılar 1,75 liraya yaptırdıkları işi 3 liraya yaptırmamak için her türlü taktiği kullanırlar.
Siz nasıl 3 liralık işi 1,75 liraya yapmak istemiyorsanız işverenler de 1,75 e alabildikleri hizmeti 3 liraya alak istemiyorlar.

Mesela ben yatırım yapacağım bir benim için değerli bir marka için logo yaptırmak istediğimde logo tasarım yarışması açarım.
Ve bu yarışmada taban fiyatın en az 2-3 katını ya da markanın benim için değerine göre fazlasını teklif ederim.
Çünkü gerçekten kaliteli işler yapan tecrübeli tasarımcılar o taban fiyat için teklif bile vermezler.
Yarışma ödülünü yüksek tuttuğumda tecrübelilerin katılacağını düşünen amatörlerin çoğu katılmaz ve çöp tasarım daha az gelir.

Ama sıradan küçük bir websitesi projem için logo ihtiyacım olduğunda taban fiyattan yarışma yaparım.
Çünkü o logonun ortalama ya da vasat üstü olması yeterlidir. Kuş kondurulmasını beklemem.
O zaman da tecrübeli tasarımcılardan iyi tasarımlar nadiren gelirken benim kendim yapabileceğimden kötü tasarımlar özgüvenle gönderilir.
Yani fiyatı düşük tutan adamın elde edeceği işin kalitesi de daha düşük olur.

Ülkede serbest piyasa felsefesi otursa fiyatlar da zamanla oturur.
Gerçekten doğru düzgün yazı yazabilenler taban fiyatın altını kabul etmesinler.
İş verenler de taban fiyatın altına yazı yazdırıp çer çöp yazılarla gelir elde edemedikçe daha kaliteli yazarlara daha iyi ücretler ödemeyi öğrenirler.