yasinkrbyk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar, NFT hakkında bir kaç sorum var bilgili kişilerin cevap vermesini temenni ediyorum
Soruları çok açık sormaya çalışıyorum daha anlaşılabilir olması için.

1) Mesela Crypto.com'da satılan bir nft'yi ben OpenSea.io'da satmaya kalksam ne olur? Yasal haklar nelerdir?
2) Bu sitelerin hepsi metaverse'ler gibi ayrı mı? Yani Crytpo'dan aldığım bir nft'yi aynı zamanda Opensea'de almış olmuyorum değil mi?
3) Fiziksel olarak telif hakkı olan bir şeyi nft olarak satabilir miyim? Örnek: Tesla'nın bir modelini mesela fotoğraf olarak satılır mı?
4) Koleksiyonlarda neden yüzlerce aynı şeyi ekliyorlar? Bir koleksiyonda 10 tane farklı nft olsa satış yapılamaz mı?
5) Aklımda 1-2 koleksiyon fikri var ancak şöyle bir korkum da var,
koleksiyonu yayınladıktan sonra daha fazla topluluğu olan bir kişi bunu görüp kendisi de yaparak daha ön planda satamaz mı?
6) Bu işi OpenSea'de yapmayı düşünüyorum, diğerlerini denemeli miyim? Önerileriniz hangileri?
7) Neden? Yani insanlar dijital varlıklara neden yüz binlerce, milyonlarca paralar ödüyorlar?

Not: NFT Tasarlamayı düşünmüyorum, 1-2 projem var ama ileriye doğru.
Şimdilik topluluklara erkenden girip al sat yapma niyetindeyim.

1- platformlar bunu anlık takip edemiyor olsa da, yakalandığınızda hesabınız kapanıyor.
2- bir eser, bir platformda satılır. a eserini a platformunda aldıysanız, aynı eseri b veya c platformunda almış olmuyorsunuz. yaratıcısı veya satıcısı bunu yapmaya çalışıyorsa zaten bu da scam oluyor.
3- evet. istanbulda toplu ulaşım şirketlerinden birine ait bir scooterın karlar altındaki fotoğrafı 1.000 dolara satılmıştı.
4- 1 tane de olsa, 10 tane de olsa satılır, genelde çok büyük projelerde 10001 adet yapılıyor, onun haricinde ufak projelerde 10k sold-out olmuyor zaten.
5- sen nasıl şu an mona lisa'nın tablosunu dijital çizip satabiliyorsan, o da bunu yapabilir. olay bu zaten, birebir aynısı diye bir şey yok her nft ayrı bir eser. kopyalayabilir, benzerini yapabilir, bu da taklite girer.
ama nihayetinde evet, topluluğu ve talebi varsa: satar.
6- toplu koleksiyon ise opensea, tekil nft satışları rarible, daha sanatsal çalışmalar için ise foundation. topluluk oluşturmadan girmeyin, yapamıyorum diye hevesiniz kaçar.
7- google