Merhaba; vektörel olarak farklı şekilde nazar boncuğu tasarımları yapıyorum. Bunları da farklı platformlarda paylaştım. Nazar boncuğu görsellerini alıp ürünlerinde kullanmışlar. Bir firma, havlu ve bu tür ürünlerin üstünde kullanmış yurt içi ve yurt dışına satış yapıyor. Başka bir firma, kağıt poşetlerin üstünde. Bir başkası, nazar boncuğu tasarımlarımdan ürettiği ürünleri hem kendi web sitesinde hem de alışveriş sitelerinde satışını yapıyor. Firmaları aradığımda, kullandıkları tasarımların bana ait olduğunu söylediğimde sana ait olduğunu nereden bilelim, belgen var mı vs. gibi şeyler söylüyorlar. Bir firma, nazar bocuğu görselini web sitesinde satışını yaptığı ürün olarak kullanıyor ve üstünde de benim logom var.
Konuyla ilgili CİMER üzerinden bilgi almak için başvuru yaptım. Tarafımca vektörel olarak çizimleri yapılmış çalışmaları internetten izinsiz alıp ticari olarak kullanan farklı firmalar var. Bununla ilgili, izinsiz olarak kullanan firmalardan hak talebinde bulunabilir miyim? O firmalara bir yaptırım uygulanabilir mi? Bu konuda bilgi rica ediyorum. Yapmış olduğum çalışmalardan bazılarını örnek olarak ekliyorum.
Kısa bir süre sonra KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI > HUKUK İŞLERİ KOORDİNATÖRLÜ yanıt gönderdi. CİMER aracılığıyla yaptığınız ve Genel Müdürlüğümüze gönderilen başvurunuz incelenmiştir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 1/B maddesinin (a) bendinde; sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsulleri eser, (b) bendinde de eseri meydana getiren kişi eser sahibi olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, grafik eserler de sahibinin hususiyetini taşımak güzel sanat eseri olarak kabul edilmektedir.
Başvurunuzda belirttiğiniz fikri ürünlerin eser niteliği taşıması halinde eser sahibi olarak kabul edilmeniz ve eser sahipliğine bağlanan tüm manevi ve mali haklardan yararlanmanız mümkündür.
5846 sayılı Kanunda eser sahibine eseri üzerinde Kanunun 14 ile 25inci maddeleri arasında kapsamları belirtilen mali ve manevi haklar tanınmış olup bu hakların kullanımı ancak eser sahibinin müsaadesi ile mümkündür. Bununla birlikte eserin izinsiz olarak mali ve manevi haklarının kullanımı halinde, Kanunun 71 inci maddesi gereğince Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunulması suretiyle ceza davası, 68 vd. maddeleri gereğince hukuk davası açılması mümkündür.
Benim durumuma benzer şekilde bu tür olay yaşayan var mı ve yasal olarak başvuruda bulunup olumlu sonuç aldı mı?
Bir kaç tane örnek nazar boncuğu tasarımını ekliyorum.
Saygılarımla.