Zamanında php çok kullandım ama yıllardır React yazıyorum. Backend tarafını da Nestjs framework ile yazıyorum.
Php tabi ki güzel dil. Yeni sürümleriyle daha da gelişti ama kullanma taraftarı değilim.
Mesela bazı arkadaşlar React'ın SEO'da eksik olduğundan bahsetmiş. React ve NextJS ile kolayca SSR (server side rendering) yapılabiliyor. Koskoca hepsiburada bildiğim kadarıyla react ile microfrontend yapısı kullanıyor.
Artık çoğu büyük ölçekli site ve firmalar javascript frameworkleri kullanıyor. configleri doğru ayarlarsanız Seo tarafında gayet güzel sonuçlar alınıyor.
Yeni gördüm mesajınızı. konuyu hortlatmış olacağım ama yazmadan edemedim.
SEO konusunda SSR yapılabileceğini zaten belirtmiştim ama dez avantajı daha ağır basıyor demiştim..
Alıntı
SSR kullanımında ise 2 defa sunucuya yük bindirmiş oluruz. 1) çıktının sunucuda render edilmesi, 2) client tarafında yük bindirilmesi ve google'ın yeniden render etme süresi...
SSR dez avantajları;
Yüksek sunucu yükü - Tarayıcı, tüm sayfa kaynakları sunucuda bulunduğundan sunucuya istek göndermeye devam eder.
Zaman alıcı Sunucuda büyük uygulamalar oluşturmak zaman alıcı olabilir.
Daha az etkileşimli Sayfa kullanıcılara görünürken , sayfayla etkileşimde bulunamazlar.
Yavaş TTFB (İlk bayt zamanı) bunun nedeni, sunucunun ilk isteğe yanıt vermek için oluşturulan HTML'yi işlemek için zamana ihtiyaç duymasıdır.