öyle insanlar var ki "ne var ki bunda" derken bile cakırdatıyor ağzındaki yemeği ya da sakızı. zaten anlaşmazlıklar kavgalar böyle başlıyor. size çok normal gelen başkasına mantıksız geliyor. mesela ben asla ağzını şapırdatarak yemek yiyen birini anlayamam. ben yerken de acaba biri rahatsız oluyor mu diye sürekli bakınırım sağa sola. takıntılı insanlar rahat uyuyamaz rahat yürüyemez rahat gezemez. zaten bir takıntınız varsa vücut takıntı edinmeye meyilli oluyor ve bazı huylar gelişiyor. pek çoğunun altında çocuklukta yatan bazı sebepler oluyor genelde. ben bu konuda uzun uzadıya araştırmalar yaptım. en sonunda 2018 yılı gibi ingiltere'de bir bilim insanı misofonya'nın ilk bulgusunu yayınlamıştı.
konuda birisi soğan yiyemiyorum görmeye bile tahammülüm yok demiş ve birisi şaka olsun diye soğan yemeği atmış. kendince şaka olabilir ama tam olarak aşmamız gerken şey bu. tiki olan biri sırf küfür ediyor eğleniyoruz diye taciz ediliyor hep. bu gerçekten hoş değil.
onlar aslında tik değil fobi. yan, sizin o saydığınız olaylara tepkileriniz gayet doğal. bende sevmem hiç birini çok rahatsız olurum. mesela çilek sevmeyen fobisi olan tanıdığım var. tik kendinde olan fiziksel bir tepkimedim. limon yiyen birisini gören fiziksel bariz bir tepki veren tiklidir. ama limonun ekşiliğinden dişi gıcırdayıp hassas olan fobi sahibidir.
yinede tik ve fobi bazen benziyor karıştırılıyor.