@bilimokur; Yahu dürüst olmam gerekirse nerede bir "WordPress SÜPER OPTİMİZASYON, SİTENİZİ NİTRİK ASİTE BATIRIP; PASLARINDAN ARINDIYORUZ!" başlığı görsem gerçekten gülüyorum. Gülmek için de giriyorum bu başlıklara.

İşin amacı güzel. Temalar envato standartında bir hızlandırma işlemi sunamazlar. Eğer ki tema yapımcıları bunu ayrıyeten eklemek isterler ise, bunu bir plugin haline getirip sunmalılardır. Bundan ötürü Envato markette satılan hemen hiçbir temada ön tanımlı bir sıkıştırma, birleştirme ya da ne bileyim geciktirme fonksiyonu olamaz temalarda.

Biz tema yapımcıları bunu zaten bunun için özel olarak çalışan, tüm zamanını oraya verebilen bir ekip ya da kişinin geliştirdiği bir eklenti ile çözülmesini isteriz. Çünkü temamızın yanında bunu sunmamız demek; ek olarak onu da güncel tutmak zorunda kalmamız demek. İşte bunlar nelerdir; merge minify eklentileri vs. vs. vs. vs.

Lakin, belirtmek isterim ki;

BUNLARIN HEPSİ ÇOCUK OYUNCAĞI.

Sitenin performansı sizin o gtmetrix'ler, lighthouse'lar üzerinden aldığınız değerler; %60-70 oranında temaya ya da optimizasyon eklentilerine değil; testin yapıldığı sitenin sunucu lokasyonuna (test sunucusuna yakınlığı) ve brotli mi, gzip mi kullanmış; web server tarafında ne kullanmış VS VS VS. gibi durumlara bakan sistemler.

Sattığım temalardan birisi X hosting'inde 50 - 60 alırken; aynı tema aynı eklentiler aynı SQL ile Y hosting'inde 90 95 alabiliyor.

Ancak tekrar ediyorum;

BUNLARIN HEPSİ ÇOCUK OYUNCAĞI.

Bir sitenin performansı ne yazık ki sandığınız gibi statik, sayfa üstü testler ile bulunamaz. Tek yaptığınız cache eklentisi ile dinamiği statik yapıp; CSS'i yukarıda, JS'i aşağıda yükleyeyeyim; birleştireyim, sıkıştırayım yok ama şunu geciktireyimcilik yapmak gibi görüyorum.

Yahu bir aç o cache'i, bak bakalım o site nasıl çalışıyor cache yokken.

Hangi sorgu slow query basıyor, xdebug ile bir bak bakalım siteye bir ilaçlı röntgen çek, hangi custom sql sorgusunda index problemi var, hangi loop içinde gereksiz şekilde loop dışında da çağırabileceğiniz sql bağlantıları var, nereye transient cache uygulayabilirim. Çok eklenti var eklentiler theme init'den önce yüklenir bu da lineer olarak admin ajax'ın yavaşlamasına sebebiyet verir; ben bu sorguyu bence bir custom rest API endpoint'i tanımlayarak çekmeliyim; bu bana 600 700 MS performans kazandırır, Hmmm javascript kodunda bazı document.load durumunda kondisyon olmaksızın trigger'lanan settimeout fonksiyonları var; şunları bir inceleyeyim. Bana göre SİTEYİ UÇURMAK budur.

Sen o cache'i hangi sisteme kurarsan kur zaten o rezalet spagetti kodu 1 kere çalıştırıp; html çıktısı sunacak o saatten sonra.

HTML üzerinde de Allah affetsin CSS aşağıda mı yukarıda mı, JS aşağıda mı yukarıda mı, birleşmiş mi sıkışmış mı; bu sorular gerçekten 4-5 saatlik araştırma işi gibi geliyor bana. Ve böylesine basit bir şeyi yüceltmeye, ayrıntılarına girmeye gerek görmüyorum.

Bu sebeple, bu işi yapan herkese butoncu diyorum. Buton aç ve kapat.

Faydası yok demiyorum, sonuçta bir şeyin en iyisini yapmalı. Dinamik spagetti kodu statiğe mi çevireceksiniz? En iyi şekilde yapın elbette. Ancak, bu kadar dramaya gerek yok. Buton altı üstü.

Herkesin işine gerçekten saygım var, lakin Şener Şen filmindeki gibi taçsız kral Pele de bu paketi kullanıyor gibi şeylere gerek yok.

Saygılarımla.