para, aklını kullanan ve hayvani dürtüleri üzerine yaşamayan insanlar için mutluluk getirmez.
çünkü materyaldir, araçtır. aklını kullanan ve hayvani dürtüler değil insani amaçlarla hareket edenler, mutluluğu daha farklı kavramlarda arayabilir.
örnek vereyim.
bahsettiğin grupta sayılırım. 2013-16 arası spamla ilgiliydim ve günde 4 hane dolarlar gördüğüm zaman oldu. çok bi şey ifade etmiyordu, en fazla daha güzel yemek yiyordum öğrenciyken(üni başları). sadece, çok ihtiyaç duyduğum bir anda gelen bir meblağ adeta kurtarıcı modundaydı benim için ve o anın mutluluğu hatrımdan silinmiyor. hesaba yatmadan adsense'in banlanacağını düşünüyordum ve sıkışık bir dönemdeydim, bu dönemde sorunsuz hesaba yattığını görmek baya mutlu etmişti. fakat sonrası da önemli.
bu mutluluğun temel kaynağı iki farklı konu. ilki, zor anda seni kurtarmış olması ikincisi ise ümidi kesmeye ramak kala gelmiş olması. haliyle buradaki mutluluğun öznesi paranın kendisi değil, iki farklı hissi sana yaşatma anı.
daha ileri gidelim.
kriptolarla yoğun ilgili olduğum dönemlerde ciddi seviyelere ulaştım. bu seviyeler, bugünün kuruyla 5 milyondan fazlası. 24 yaşında bir genç için fena olmayan seviyeler. ancak o ana dek tek hedefim, kafamda belirlediğim miktara erişmekti. 300k $ 'ı görücem diyordum. gördüm de. fazlasına da çıktım. fakat sonra her şey sönük bir hal aldı.
materyal, görevini yerine getirdi. bana istediğim seviyeyi gösterdi ve amacım tükendi. oysa bize her daim öğretilen yahut bizim öyle düşündüğümüz konu " zengin olma arzusu " idi. zengin ol da, nasıl olursan ol mantığı. olmuştum. lakin olay sadece bu muydu? bu kadar mıydık? çünkü bu miktarlara erişmek dışında hiçbir hedefim, amacım yoktu daha öncesinde. haliyle ulaştıktan sonra da amaçsız kaldım.
bir insanın amaçsız olması çok sıkıntılı bir durumdur. içine girdiğim boşluğu kelimelere dökemem. yalpalayarak yürüdüğümü hatırlıyorum. dediğim gibi, eğer aklını kullanan ve hayvani dürtüler üzerine yaşamayan biriysen materyal sana mutluluk getirmez. amaçlar, hedefler, hayaller getirir. çünkü daha iyi bir arabaya binmek, daha güzel bir kadınla olmak, daha büyük bir evde yaşamak, tüm bunlar materyalist arzuların eseridir. içinde mantık barındıran ciddi hedefler değildir, hayvani dürtülerin seni yönlendirmesidir.
örneğin elon musk'ın ayrıldığı sevgilisi geçen haftalarda bir demeç vermiş gazetelere. elon, düşündüğünüz gibi lüks evlerde yaşamıyor 40 m2 bir evde kalıyor çok basit bir yaşamı var diye.
bu adam bunu neden yapıyor? çünkü keyif aldığı konular hayallerini kovalamak üzerine. ondan zevk alıyor. bu süreçleri yönetirken de daha büyük bir ev ya da küçük bir evde olmasının önemi yok. daha şık giyinmesinin, daha pahalı saatler takmasının, daha güzel kokular sıkmasının da önemi yok. onu mutlu eden, tatmin eden tek konu var. kafasına koyduğu fikirleri hayata geçirebilme arzusu, daha büyük fikirler düşünüp kendine, çevresine, insanlığa bi şeyler katabilme isteği. bu tür mevzulardan tatmin oluyor. materyalleri aşmış, birilerine fayda sağlama ve hayatlarını değiştirme konularını amaç edinmiş. bunları kovaladığı için de kalan şeyleri çok ırgalamıyor. onlardan bir mutluluk çabası yok. yani extra bir uğraşı yok. yoksa elbette iyi araçlara da binebilir daha büyük evde de olabilir fakat, amaçları arasında bu tür istekler yer almıyorsa tümü önemsiz. amaçları, bi şeyler geliştirme üzerineyse tatmini orada arar.
haliyle. para, arkasında bi şeyler yoksa tek başına sadece hayvani dürtülerle yaşayanları tatmin eder. kendisine, çevresine, hayata değer katabilme arzusunda olanları değil. onları tatmin edecek olan konu, hayallerine ulaşabilmek. daha fazla üretebilmek. daha fazla katkı sağlayabilmek. daha fazla ve daha fazla. bu süreçte para sadece bu zamanı hızlandıran bir aracı olur en fazla. o mutluluğu sağlayan temel unsur, amaçların kendisi. para, tek başına bir amaç olursa ona ulaştıktan sonra bir anlam ifade etmez. daha iyi giyin. ee? daha güzel kızlarla ol, ee? daha büyük evde otur. ee? yani?
ancak, daha fazla yenilik yapar, daha fazla iz bırakır, ülkene daha fazla katkı sağlar, daha fazla insan hayatına dokunup onların yaşamlarını kolaylaştırıp iyileştirirsen işte asıl tatmini burada yakalarsın. bu tür konuları amaç edinenler için paranın tek başına bir önemi olmaz. amaçları uğrunda yönetilen para, süreçleri hızlandırdığı için bi nebze mutlu edebilir en fazla ancak yine de o amaçlara ulaşılamıyorsa, bi aksilik, sıkıntı çıkıp duruyorsa ne kadar parası olursa olsun, o kişi mutlu olmak yerine yine stres yaşar ve üzülür. çünkü amaçlarını kovalarken yarıyolda kalmıştır, engeller çıkmıştı. mutluluk, onları aşmayı başardığında onu kucaklar.
özetle. kişiden kişiye değişir bu mevzu. fakat emin ol, bu şekilde konuşanların tümü boş atmıyor.