Senin bu yaşadıklarını 27 yaşında yaşayan birisi olarak, biraz bir şeyler söylemek istiyorum. Öncelikle yurt dışı hayatı güllük gülistanlık değil. Yurtdışına çıkan herkes hayatını zenginlik içinde yaşamıyor. Orada da ekonomik sıkıntı çekenler, evsizler, parasızlar ve hatta senin gibi gelecek kaygısı olan gençler var. Sen kendi hayatını düzeltmeye odaklanıyorsun bunun farkındayım. Ancak ülkenin durumu berbat ne okusam bir şey olmaz dersen baştan hata edersin bir kere. Gidip öğretmenlik veya memurluk ne bileyim avukatlık vb. meslekler okursan evet haklısın. Ancak bu işin ticaret, bilişim, programcılık vb. kısımları da var. Bu bölümleri okursan hem sevdiğin alanda ilerlersin hem de olurda ilerde bir gün başka bir yerde çalışmak istersen iş ve kazanacağın para çok daha tatminkar olur.

Öte yandan daha çok gençsin. Haberleri ve sosyal medyadaki ülke olaylarına röportaj yapıp bazı çarpıtılan haberleri izleyerek kendini karamsarlığa yorma. Her zaman nerede olursan ol kendi imkanlarınla başarabileceğine inanman lazım. 17 yaş daha ne ki... Allah nasip ederse daha uzun ömrün olursa, yapabileceğin birçok şey olacaktır ve birçok imkanlar çıkacaktır karşına. Kalkıp çevrenin zoruyla falanda bir bölüm okuyup zamanını boşa harcama. Seveceğin ve ilerde sana yarayacağını düşündüğün bölümleri oku.

Bence ticarete atılabilirsin. Güzel bir ürün fikri bularak ve e-ticaret siteni kurarak 18 yaşında başlayabilirsin. 1 senede iyice araştır ve işin inceliklerini öğren çok ufaktan başla. İlla e-ticaret siteni açmana da gerek yok. Ufak ufak freelancer iş yapabileceğin platformlarda satışlara başlayıp insanların ürün konusunda nabızlarını ölçüp birçok değerlendirme yapabilirsin.

Allah'ın her günü şu sosyal medya röportaj saçmalıklarına denk geliyorum. Yok Türkiye'de 5 asgari ücrete bir tane iPhone 13 pro geliyor, yurt dışında bir asgari üretin yarısına alıyor vsvs... Ülkenin durumu bu.. Sitem edip her yerde dalga geçer gibi bunları paylaşacağımıza işe yarar işler yapmalı ve kendimizi kurtarmalıyız. Bu tarz videolar her geçen gün gençleri ve insanları büyük karamsarlığa sokup psikolojimken kötü etkiliyor.

Sonuç olarak hayalini kurduğun şeylerin peşinden git. Paraya pula bakma ilk zamanlarda. Ben ilk ticaretimi sahibinden.com üzerinden yaptığım zamanlarda ayda 50-100 lira geliyordu sevinçten havalara uçuyordum. Ufaktan başla. Yavaş yavaş araştıra araştıra iş yap. Her zaman en iyisini düşün. İlla bir gün o en iyisi olacaktır emin ol. Hayatında başarılar dilerim.

Yazdıklarım siyasi bir amaç içermiyor. Siyasi olarak tartışmayı kimse başlatmasın lütfen.