Dostum 2 konu farklı konu. Avukat değilim ancak tahminimce sana 89/1 yapılmış.
Yani bu prosedür şöyle oluyor :
- Örneğin ben seni tanımam, sen beni tanımazsın. Ama babanın yada arkadaşının bana borcu var.
- Ben sana 89/1 adı altında bir ihbar gönderirim. Derimki Babanın/Arkadaşının bana borcu var. Seninde Babana/Arkadaşına borcun varsa onu bana öde.
- Bu 3 kez gönderilen resmi bir evraktır ve itiraz etmediğinde otomatik olarak borcu kabul etmiş sayılırsın.
Burada Babanın/Arkadaşının dememin nedeni akrabalık bağının olmasının öneminin olmadığı.
Bundan sonra yapılacak şey menfi tespit davası açmak. Tahminen sana 10-20 K arasına patlayacaktır. Ancak sonunda baban sana resmi olarak hiç para vermediyse, yani resmi kayıtlara göre baban'a borcun yoksa kurtulursun.
Benzer durum başıma geldi. Babamın 7-8 yıl önceki borcu için kız kardeşime 89/1 ihbarı geldi. Bizde pandemi yüzünden evde değildik vs cevap veremedik. Borcun oluştuğu tarihte kız kardeşim reşit bile değil 16 yaşında düşün yani. Ancak itiraz etmediğimiz için borç bize kaldı. Şimdi menfi tespit davasıyla uğraşıyoruz (Yaklaşık 1 yıl oldu)
Ekledim : Eğer 89/1 dışından başka bir işlem yapılmışsa bilgim yok. Uyap Vatandaş Portalına girip evraklara bakmak lazım. İstersen özel'den ulaş beraber bir bakalım. (E Devlet Şifren Varsa)