Merhabalar hocam,
1) Öncelikle yatırım yapmak istediğiniz coin/token hangi borsada listelenmesi pek önemli unsur değil. Borsa yapıları hemen hemen aynı. Binance globalde en hacimli borsadır. Listelenen parite sayısı paribudan çok daha fazla. Artı-eksi olayına girmeden fiyatla alakalı; daha yüksek mi bilmiyorum paribu denemediğim platform. Şayet usd bazında fiyat fazlaysa bu arbitrajdan kaynaklı. Adet bazında hangi borsayı kullansanız da bir fark olmayacak, fiyat aynı oranla hareket ediyor, yani etmeli bu böyle olmalı. Bu olay önemli bir husus değil özetle.
2) BinanceTR, Binance'ın Türk kullanıcılara özel açtığı borsadır. BinanceTR Türkiye'de şirketleşmiştir. BinanceTR üzerinden şirkete ait anlaşmalı bankalar üzerinden 7/24 hızlıca yatırma/çekme yapabilirsiniz. Buraya yatırdığınız parayla, TRY paritesinde listelenmiş coin/token alabilir, aldığınız coinleri ücretsiz ve hızlıca uygulama/site üzerinden Binance hesabınıza atabilirsiniz. Bugüne kadar bir kaç kısa süreli bekleme dışında şahsen bu hususta problem yaşamadım.
3- Global borsalarda token/coinler %95 BTC ve USDT (USD stabil coin) pariteleri üzerinde listelenir ve en hacimli pariteleri de bunlardır. Elinizde mevcut BTC varsa sermayenizle listelenmiş paritelerde işlem yapabilirsiniz. Dilerseniz de USDT-USDC-UDT-DAI gibi farklı stabil coinlerle de desteklenen paritelerle işlem yapabilirsiniz. Farka gelirsek bahsettiğim stabil coinler 1$ fiyata sabitlenmiştir. Sabittir bu sebeple elinizdeki coin/tokenin hareketine etkisi olmaz. Fakat BTC bazlı işlem tercih ederseniz coin/token her ne kadar USDT bazlı iyi bir yükseliş yaptığını görseniz de BTC, elinizdeki coinden daha fazla yükseliyorsa siz BTC karşısında zarar etmiş oluyorsunuz. Yani BTC hareketi bu paritede yapacağınız işleme direk etkisi oluyor. Bahsettiğiniz diğer para fiat birimleri çok da tercih edildiği söylenemez.
4) 2. Soruda cevapladım
5) Her coin/token için komisyon ücreti farklıdır. Projenin ağındaki işleyişe göre ayrışıyor. En düşük komisyonlu token/coinlerden bahsedersek TRX, ALGO ve XLM her türlü işinizi çok çok ucuza işinizi görecektir.
Bu piyasada attığınız her adımı böyle araştırarak eğrisiyle doğrusuyla bir adım atmanızı tavsiye ediyorum. Hayırlı kazançlar.