Merhaba,
CHZ popüler olduğu dönemleri bilirsiniz belki bende o dönemler kripto işinde oldukça yeniydim ve kredi çekip elimdeki tüm paramla Paribundan CHZ aldım. Çokta güzel kar ederken Paribunun sunucuları yüzünden 15.000 TL Karımdan zarar ettim. İnsanlar bu sebeple Türk Borsalarına karşı önyargılı. Sunucuların kapasitesi yeterli değil. Ani bir artış yada düşüşte çok fazla insan al sat yaptığı için sistem kilitleniyor ve işlem yapamaz hale geliyorsunuz. Buda doğal olarak zarar demek.

1- Özellikle neden Binanceye geçeyim? Daha gelişmiş Stop, daha gelişmiş tablolar çok güzel ama Paribu da benim varlıklarım daha yüksek fiyatı. Acaba yanlış mı anladım?

Binancede Vadeli işlem şansınız var ve global bir borsa olduğundan güvenilirlik ve kapasite olarak çok öndeler. (Güvenilirlik kısmı kişiden kişiye göre değişir tabi)

2- BinanceTR ile Binance arasında ne fark var?

Binance TR ile Binance arasındaki fark Binance TR Distribütör gibi düşünebilirsiniz. Bir türk borsası fakat Binance Global alt yapısını kullanıyorlar. Tabi Binance Globalde olan bazı coinler-tokenler Binance TR de bulunmuyor.

Bir arkadaşım, Binance de alım-satım yapabilmen için, Binance TR de cüzdanın olması lazım dedi. TR den Binance.coma aktarmak için BinanceTR lazımmış. Bu doğru bir bilgi mi?

Binancede alım satım yapabilmeniz için Binance TR hesabınızın olmasına gerek yok. Herhangi bir borsadan Binanceye coin gönderip alım satım yapabilirsiniz fakat paranızı banka hesabınıza çekmek isterseniz global borsalardan malesef bankalarımıza para çekimi yasaklandı. Bunun için Binance TR, BTCTurk, Paribu gibi borsaları kullanmanız gerekiyor.

Doğruysa, alım satım ve transfer ücretleri nasıl işliyor?

Alım satım işlemlerinde yüzdelik olarak komisyon alındığı için alış satış yaptığınız miktara göre değişmektedir. Binancede VİP seviyelerine göre alınan komisyon oranlarını inceleyebilirsiniz. Transfer ücretleri ise sizin gönderdiğiniz coine bağlı olarak değişmekte. Örneğin TRX Gönderecekseniz 1-2 TRX komisyon ödersiniz ETH göndermek isterseniz çok fazla komisyon ödemek durumunda kalcaksınız.

3- Coin/USD mi yoksa Coin/Euro olarak mı almak lazım? Malum Euro bey hazretleri hergün coşuyor.

Çoğu borsada Coin/USDT, Coin/BUSD, Coin/USDC şeklinde dolar endexli pariteler bulunuyor. Coin/EUR endexli borsalar çok nadir.

4- Binance de ödemeleri Banka veya Payoneer yolu ile alabiliyormuyuz?

Binance Global ve Tüm Global borsalardan Türkiye bankalarına çekim yapamazsınız. Ödemeleri hesabınıza sadece TR Borsalarından alabilirsiniz. Global borsalardan Binance TR Hesabınıza 1-2 TRX fee ödeyerek coininizi genelde 5-10 dakikada gönderebilirsiniz ve TRY olarak hesabınıza çekim yapabilirsiniz.

5- Paribudan Binanceye coin/tokenleri aktarırken ne kadar komisyon, masraf vs öderim?

Bu sizin göndermek istediğiniz coine bağlıdır. TRX, LTC, ALGO, XTZ vb. coinlerin ağ ücretleri düşük olduğu için düşük komisyonlar ödersiniz. Genelde gönderim yaparken borsalar ne kadar ağ ücreti alacaklarını yazarlar. Uzun zamandır paribu kullanmadığım için kendilerinde bu bilgiler mevcutmu emin değilim. Mevcut değilse Google'da örneğin Paribu LTC fee ücreti şeklinde arama yaparak bilgiye ulaşabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler dilerim.