Sckn adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Yüklenici firmanın maliyeti ve yıllara göre dağılan enflasyon farkı vs derken 10 yıla bölündüğünü varsayalım. Bu zamana kar da ekleyelim.
Sonra ne kadar araç geçerse ne kadardan geçerse 10 yılda hem masraf hem kar ediyor o hesaplanıyor. Basitçe özet bu.
Bir sözleşme yapılıyorsa ücret sabit kalmalı her yıl işleten firma belli tutarda zam yapıyorsa buda muhtemelen sözleşmeye eklenmiş olacaktır ki bu durumda kazancı fazla olunca ödenmesi gereken miktar düşer misal ev aldınız 250bin₺ ye 120 ay 2500₺ olarak ödeme yapıyorsunuz şimdi sözleşme gereği 120 ay ödeme yapacaksınız 24 ay sonra firma size 500₺ zam yaptım bundan sonra 3000₺ olarak ödüceksin dediğinde ödemem fazla olurken evin fiyatı 300bin₺ olmuyor o nedenle 120 ay ödemem gereken tutar birkaç ay daha öne gelmiş oluyor bu durumdada işletmeci firma yola yada köprüye yaptığı zamlarda fazla ödeme almış oluyor ve belirtilen sürenin düşmesi lazımken neden düşmüyor bunun en büyük örneği 3. Köprü Yolu olan kuzey çevre otoyolu her yıl zam geliyor ama işletmeci firmanın süresi düşmüyor düşmediği zamanda bu firma fazla kazanç sağlamış olmuyormu ya ben bu sorulara girince beynimi yakıyorum 😂