Forumda çoğu kişi açtığı ilanlarda ağzına bir "pasif gelir" lafı dolamış gidiyor. Hayatında internetten 100 TL kazanmamış adam pasif gelir "imkanı" sağlıyor. Biraz aşırı yerli yersiz kullanılmıyor mu bu kavram?
Bana göre pasif gelir demek, halihazırda oturmuş bir düzeni olan ve kazanç bırakan; bunu da uğraş göstermeden elde eden projedir. Örneğin bir site hazırlanır, AdSense ile güzel TBM'si vardır ve güncel içerik eklemek de gerekmiyordur. Durduğu yerden aylık topluyordur. Ya da bir bot sistemi vs. vardır kendi kendine yapıyordur. Bu işin başlangıç aşamasında, yani bu sistemi düşünmek, hayata geçirmek, tıkır tıkır işler hale getirmek pasif gelir değildir. Bu işi oturttuktan sonra sağlanan şeyin adı pasif gelirdir.
Örneğin bir ev sahibi düşünelim. Evini kiralamış, pasif gelirini alıyor.
Forumdaki bu bahsettiğim ilanlar tam olarak şöyle oluyor; "pasif gelir" vaadi, içerikte ise ev alınabilecek bir yerin konumu var. Yani "pasif gelir" hizmeti size kiracısı hazır evi değil, o evi alırsan belki kiraya verirsini sunuyor. O yere gideceksin de satılık ev bulacaksın da alacaksın da kiraya vereceksin de... Bu tarz şeye pasif gelir denmez, denemez bence.
Adam Dropshipping ile ilgili 2-3 şey okumuş Google'dan, foruma gelmiş bir site yapmış sıfır site "pasif gelir" diye satıyor.
Dip Not: İnanın doğrudan bir ya da birden çok kişiyi somut olarak hedef almıyorum. Sadece bu kavramın yerli yersiz kullanımına bir farkındalık getirmek, dem vurmak istedim.