Son zamanlarda gittikçe artan instagram hesabım çalındı konularını görüyoruz. Sosyal medya ile iç içe olunca yakın çevremiz de bu konuda bizlere danışıyor. hepimizin etrafında olan şeyler.

bir yandan da forumda bunun hizmeti artmaya başladı. garip şekilde hem çalınan hesaplar artıyor, hem çalınan hesabı geri alabilirim konuları artıyor. ben de bu bahane ile bir şey sormak istiyorum bu arkadaşlara.

genelde hesabı çalınan kişilerin 2 aşamalı doğrulaması kapalı oluyor. mail adresini unutmuş oluyor. mail adresi olmuyor hatta çoğunun. hesap çırılçıplak desek yeridir. bir şekilde bunu (phishing vs) ele geçiriyorlar ve hesabı ellerinde tutuyorlar.

şimdi benim merak ettiğim şu: hesabı böyle saf ve teknik konuda bilgisiz insanlardan almak kolay. peki bu hesabı alan kişiler hesabı alır almaz mail girince, telefon doğrulayıp 2 aşamalı doğrulamayı açınca, uygulama erişimlerini kapatınca bu hesabı onlardan geri alabiliyor musunuz? cevap evet ise bu tür hizmetler faydalı olabilir. şahsen bir hesabı ben alabilecek olsam saf birinden çok kolay alırım. ama onu ele geçiren birinden nasıl alırım orası biraz sıkıntılı.

bir diğer gözlemim ise şu: dondurulan hesaplar bir hatadan dolayı geri açılmıyor. pek çok kere gördüm bunu. şifre sıfırla yapıyorsunuz ne numarayı ne kullanıcı adını ne face adresini ne de mail adresini asla tanımıyor, giriş bağlantısı ya da şifre sıfırlama bağlantısını göndermiyor. zaten bu kişi telefon numaram eski, mail adresim eski, mailim yok, şifremi bilmiyorum, kayıtlı cihazım da yok oradan buradan giriyorum, telefonumda zaten açıktı oradan giriyordum gibi can sıkıcı şeyler söylüyorlar. bu kadar umutsuz vakalarda çözüm üretebiliyor musunuz?

ben bu sorulara yanıt veren bir satış konusuna denk gelmedim. bu konu altında bunlara net olarak yanıt verenlerin bence şansı daha yüksek olacaktır. belki ben de birkaç müşteri yönlendirebilirim. pasif saldırılar da çoğalmaya başladı. sabah kalktığınızda hesap gitmiş olabiliyor.