Bir arkadaşımın kuzeni e-ticaret işine girecekmiş ve e-ticaret sitesi açmam için arkadaşım tarafından bana yönlendirildi. Bende e-ticaret sitesi tecrübem olmadığı için daha kurumsal firmalardan satın almasını söyledim ve gerekli araştırmayı yapacağımı belirttim. Birkaç araştırma sonrasında kurumsal firmalardan birkaçını buldum ve linklerini gönderdim. Bu arada kâr peşindede değilim. Tamamen yardımcı olmanın derdindeyim.
Başlangıçta (ideasofttu sanırım) aylık ödemeli bir planını tavsiye ettim ve gayet uygun olduğunu belirttim. 350 - 400 TL civarındaydı yanılmıyorsam.
Diğer firmalar tek seferlik ödemelerde 8k, 10k ve 20k ücretlerden bahsediyorlardı ve e-ticaret işi tutacak mı, tutmayacak mı bellide değildi.
Bu planla başlamalarını ve ileride satış ve ihtiyaç durumlarına göre daha üst planlara geçebileceklerini belirttim. Buraya kadar herşey normal ve aldığım cevaplar aşağıdaki gibi
- bu parayı her ay ödeyip buraya bağlayacağım
- Peki benim reklamımı yapacaklar mı ?
- benim sitemi tüm ürünlerde en üst sıraya çıkaracaklar mı ?
- facebook, instagramda reklamımı yapacaklar mı ?
- her ay bu parayı ödememin bana ne katkısı olacak ?
Sadece şaşırdım tabi..
Ödeyecekleri tutarın sadece yazılım için olduğunu ve herhangi bir seo yada ads çalışmasını kapsamadığını belirttim.
- peki ben neden her ay bu parayı ödeyeceğim ?
Diye soru alınca. İnternetten satış yapabilmek için hosting, domain dışında birde profesyonel bir yazılıma ihtiyaç olduğunu, bunu sıfırdan yazdırmanın bir mantığı olmadığını, gerçekten işini iyi yapan firmalar olduğunu belirttim. Bu tutarı her ay vermek istemiyorsanız orta halli bir yazılıma minumum 8k, 10k vermesi gerektiğini ve opencart yada diğer açık kaynak kodlu yazılımlar ile bu işe girilmesini tavsiye etmediğimi belirttim.
- neden ücretsiz yazılım kullanmayalım ?
Bu ücreti ödediğinizde hem karşınızda 7/24 hizmet veren bir firma hemde onbinlerce kişinin kullanıp memnun kaldığı bir yazılım sahibi olacağını, en ufak sıkıntıda teknik destek alabileceğini, diger türlü karşısında bir muhattap bulamayacağını belirttim ve sabit ödemelerin aslında sadece bu olmadığını e-ticaret işine profesyonel olarak giriliyorsa stok takip yada muhasebe için birkaç ücretli yazılım daha kullanması gerektiğini belirttim ve kaç çeşit ürün ile bu işe girmek istediğini sordum.
- şuan 3 çeşit ürün ve her üründe 7-8 stok var cevabını aldım. Yönlendire kişi milyonluk olunca kuzenide aşağı değildir sandım.
BEN OFF
Not : kimseyi küçümsemiyorum