Özel sektörün yapabileceği işi kamu yapmamalı. Özel sektörün kâr edip başarılı olabildiği sektörlerde kamunun doğrudan bulunmaması gerekir. Kimse peşin peşin parasını ödemediği hizmete, ürüne para verdiği ürün, hizmet kadar değer vermez. Bu sektörlerde çalışan insanlarda doğrudan gelirlerini gelen insanlardan almadıkları ve performanslarına bağlı dinamik kazanç değişim imkanları olmadıkları için en basit özel işletmedeki kadar motivasyona sahip olmaları çok zor.

Sağlık, Eğitim bunlar peşin ücret ödenmeden yapılabilecek, elde edebilecek kadar önemsiz şeyler değildir. Nasıl ki en sıradan işlerden çok ciddi gelirler ile insanlar iyi imkanlara sahip olabiliyor ve bu kâr sayesinde oluyor. Sağlık ve Eğitim çalışanları da doğrudan başarıları ile bunu hak ediyorlar.

Maaş artışı ile bu sorun çözülmez. Değil şu kadar bu kadar zam, %100 zamda yapsan o hastahaneye gelen hasta borç, harç tekelleşme, aşırı fiyat şişirmesi veyahut devlet eliyle fiyatların aşağı doğru somut dışı baskılama gibi hiçbir şeyler olmadan kullandığı MR cihazından, hemşirenin, doktorun, tıbbi eğitim almış temizlik görevlisinin o hastahaneye para yatıran finans şirketinin giderlerini, kârını ya peşin, ya da taksit ile kendimiz ödemek zorundayız. Bizim yerimize başkası ödediğinde ne sağlığımızın ne kullandığımız hizmetin bedelinin, ciddiyetinin farkında olamıyoruz.

Kimi insanlar yoksul olabilir, yardıma ihtiyacı olabilir. Bu sorunu pahalı, değerli ürün ve hizmetleri herkes için çok ucuz veya bedava hizmet ile çözemeyiz bu insanlara yardım kuruluşları ve devlet aracılığı ile yardım ve uzun vadeli borçlandırma - meslek edindirme gibi konularda destek olunur. Fakat bu düşük ücretli veya ücretsiz hizmetler yüzünden insanlar anlamsız harcamalar, anlamsız hayat yönetimi gibi yanlışlarla bile bile yanlışlarla devam ediyorlar.

İnsanların büyük bir kısmı kafasına koyduğu düğünü, eşyayı, ürünü, hizmeti gerekirse borçlanarak, gerekirse biriktirerek istediğinde almak için bekliyor, harıl harıl çalışıyor. Bu azimde ve kaynak dağılımında öncelik sağlık, sonrasında eğitim hizmetlerinin olmak zorunda. Sağlık ve Eğitim zaten düşük ücretli, ücretsiz tamam ben gidip keyfi tüketimlerime odaklanayım diye bir şey olamaz.