Hocam sözlerimi yanlış yere çekmeyin.
Ben Demirtaş yargılanmasın demedim.
Ben Demirtaş suçsuz demedim.
Ben Demirtaş masum demedim.
Ben Demirtaş tutuksuz yargılanmalı bir adam 3 sene tutuklu yargılanmaz dedim.
Hukukta usül esastan önemlidir.
Bir adam suçlu ise bunu usülüne uygun şekilde yargılayıp usülüne uygun şekilde cezalandırırsın.
Demirtaş suçlu ise devletin elinde yüzbinlerce polis binlerce savcı ve hakim var.
Delillleri toplarsın cezasını kesersin ve artık tutuklu değil hükümlü olur.
Tutuklu üle hükümlü arasındaki farkı bilmek lazım.
Bir adamın hakkında senelerce hüküm açıkanmıyorsa bunun 1 nedeni olabilir.
Bu adamın cezalandıracak kadar elde delil yoktur.
Yoksa mahkeme hükmünü verir, yargıtay cezayı onar.
Hüküm verildikten sonra da eğer deliller sağlamsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de halt etmek düşer.
Demirtaş tutuksuz yargılansın demekle Demirtaş ceza almasın demek aynı şey değildir.
Bunun ayrımını yapabilirsek tartışabiliriz.
Demirtaş 4 Kasım 2016'da tutuklandı. Hakkında birden fazla yerde, birden fazla soruşturma & akabinde davalar açıldı ve bir kısmı birleştirildi. Suç dosyası kabarık anlayacağınız.
Demirtaş'ın yargılandığı ana dava Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte.7 ayrı suçtan, 43 yıldan 142 yıla kadar hapsi isteniyor.
Ana dava dışında, "Terör örgütü propagandası" yapmak sebebiyle 7 Eylül 2018'de İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. (Yargıtay kararı onadı.)
4 yıl 8 ay hapis cezası yattığı süreden mahsup edildi.
50 kişinin hayatını kaybettiği 6-8 Ekim Kobani olaylarındaki rolü sebebiyle ikinci kez tutuklandı ve soruşturma açıldı. İddianame düzenlenerek Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. Yargılama devam etmekte, tutuklu yargılanıyor.