Gerçekten altı boş bilgilerle insanları galeyana getirmeyi o kadar çok seviyoruz ki toplum olarak.
BDDK'nın kart aidatlarıyla ilgili açıklamalarına buradan erişebilirsiniz.
https://www.bddk.org.tr/Sss/Liste/114
Danıştayın hesap işletim ücreti ve kart aidatları ile ilgili kesin bir kararı yok. 2019 yılında hesap işletim ücretinin kanuna aykırı olduğunu belirten danıştay 2021 yılında hesap işletim ücretinin kanuna uygun olduğuna kanaat getirmiştir.
Peki bankalar bu süreçte müşteri taleplerine nasıl tepki veriyor?
Bu sürece 1-0 bankalar önde başlıyor çünkü siz zaten sözleşmeyi imzalayarak olası kart aidatlarının kesintilerini peşinen kabul etmiş oluyorsunuz. Ve bankalar her ay gönderdikleri ekstrelerle beraber ana sözleşmede değişiklik yapıp bunu size tebliğ edebiliyor. Şayet siz bu yapılan değişikliğe istinaden o bankayla çalışmak istemiyorsanız sözleşmenizi fesh edebilir kartınızı kapatabilirsiniz. Kredi kartı aidatı hesabınızdan kesilmişse bankanızın müşteri hizmetlerini arayıp onlara bu ücretin tarafınıza tekrar yatırılmasını talep edebilirsiniz. Burada size kartınızın 9 ay daha açık kalma sözüne ya da belli bir tutar harcama sözüne istinaden bedeli iade edebilir. Ya da kartınızın mil özelliği varsa mil olarak yüklemesini yapabilir. Ya da farklı seçeneklerle talebinizi yerine getirebilir. Yaklaşık 10 yıldır kredi kartı kullanıyorum ve bu zamana kadar tüm aidatların tutarı bir şekilde hesabıma yatırıldı. Hiç tüketici hakem heyetine gitme ihtiyacı hissetmedim. Belki bu yardımcı olabilir.