Arkadaşlar selam herkese, fazla uzatmayacağım olayı.
Babam 2019 Ağustos tarihinde yeni araba almak için iş arkadaşından 31 bin TL borç aldı, dolar euro vs. kesinlikle değil. TL olarak banka hesabına aldı. Dekontu duruyor.
Eski arabayı sattı, aldığı borç ile yeni araba aldı.
2022 Ocak tarihine kadar borcu ödemek istedik, babama "Paran olunca ödersin, acelesi yok." türünden sözler söyleyerek uzattı.
Geçen ay da bir anda babamdan verdiği parayı geri almak istedi, babam da kredi çekerek 5 bin TL + 26 bin TL'yi banka hesabına gönderdi. Dekontları duruyor.
İş yerinde 10-20 kişinin içinde "Ben sana parayı attığım zaman dolar 5,5 TL'ydi, sen bana bugünün kuruna göre vereceksin, 31 bin TL 2019 Ağustos tarihinde 5,600 dolardı, bana 82 bin TL göndereceksin." diyor.
Babam da "Ben senden parayı dolar olarak almadım, dolarla alakalı bir mevzu bile geçmedi, bunca sene mevzusunu açmadın da şimdi neden böyle bir şey diyorsun, ben 82 bin TL'yi nereden bulayım da sana vereyim?" demiş.
Arkadaşı cevap olarak "Senin araban 250 bin TL olmuş, o zaman arabanı satıp hakkımı bana vereceksin." deyip patronuna söylemekle, işinden attırmakla tehdit ediyor.
Babamın iş yeri de global bir firma, böyle bir olaydan dolayı işten atılacağını falan pek sanmıyorum.
Arkadaşlar şimdi biz ne yapmalıyız? Babam 1 haftada 10 yaş yaşlandı. Bu dönemde kredinin altına girip, fazladan borcu çıkıp, bir yandan da işten atılma korkusundan saçları beyazladı adamın.
Karakola gidip şikayetçi olsak işe yarar mı? Ne yapmalıyız? Kesinlikle 1 kuruş daha yollatmayacağım babama ama sizden de fikir almak istiyorum. Huzur falan kalmadı.
Şimdiden teşekkür ederim yorumlarınız için.
eğer aldığınız para sizin için elzem zorunlu bir ihtiyaç için olsaydı (sağlık ameliyat veya zaruri bırakılan bir ödemeniz mesela haciz vb gibi)
o zaman
aldığınız rakamı ödersiniz buna kimse karı çıkmaz karşı taraf da eyvallah der
ama aldığınız para ile bir araç almış ve bu da misliyle değerlenmiş
o zaman da
vicdan olarak ve kul hakkına girmemek için şu hesabı yapardım
aldığım araç o günkü değeri içinde bu paranın ederi nedir? bu günkü araç ederi içinde kaç olur o para
buradan çıkan parayı öder al kardeşim derdim
3 yıldır neden borcunu istemedi demişsiniz ara ara 3 bin tl gibi rakamlar ödeyelim demişsiniz
ama o iş öyle olmuyor veren adam parasını toplu ister
küçük küçük ödemeler ile verilen paranın hesabı karışır ve en sona doğru artık bakiye azaldığı için borç alan da üstüne düşmez alan da yeter bununla almak için mi uğraşacağım der istemez
sonuç olarak 31 bin verir ama aldığı
3 bin
10 bin
6 bin
2 bin
4 bin
olur artık veren de alan da yeter der adamın verdiği para eksik olur bu yğzden veren 1 seferde verdiği gibi 1 seferde almak ister
parça parça vermek istedik almadı diyerek suçlayamazsınız