Tekrar söylüyorum.
Bir borç verirken ya da alırken konuşulmayan şartlar borç geri ödenirken öne sürülemez.
Banka size 200 bin lira kredi verdi 48 ay taksit taksik geriye 350 bin lira ödeyeceğin şekilde.
Ama gel gör ki senin 200 bine aldığın mercedes 800 bin oldu, daha ilk seneden enflasyon da %56 oldu.
Bankanın verdiği para eridi gitti.
Banka böyle haksızlık oldu ben çok para kaybettim sat şu arabayı da bana enflasyon farkını ve arabadan kazandığından biraz daha pay ver diyebilir mi?
Sen borç aldığın para ile kar ettiğinde borç veren zarar etti diye bu kara ortak mı olur?
Vay mı böyle bir dünya?
Bir yakınınıza eşinize dostunuza para verirken borcu beklediğiniz süreyi ve paranın değerini korumak için ya da kar etmek için bir faiz çıtası belirleyin.
Eğer en başından ben bu parayı senden 12 ay sonra tüfe enflasyon farkının 5 puan üzerinde faizle alırım gibi net koşullar öne sürmüyorsanız para geri ödenirken zarar ettiyseniz de delikanlı gibi zararı çekin.
İnsanlara vadesi ve faizi belli olmayan borç verip iş tahsilata gelince fırsat maliyetini öne sürüp alacağınıza faiz işletemezsiniz.
Olmaz ya Türkiye'de büyük bir doğal gaz rezervi bulundu ve bu gelişmeden faydalanmak için Türkiye'ye çok fazla sıcak para geldi ve dolar yeniden 1 liraya düşse borcu veren alacağından indirim yapacak mıydı?
En başta faiz ve vade konuşmadıysanız TL değer kazandığında alacağınızdan indirim yapmıyorsanız TL deüer kaybettiğinde de alacağınıza zam yapamazsınız.
Hocam Allah aşkına arkadaşına borç verirken banka tabiri ile 36 ay süreli aylık %0.95 Faiz ile geri ödeme koşullu veriyorum diye bir konuşma geçebilir mi
Ya altınla verirsin ya dolarla , hoş dolar sabitkende TL 2x değer kaybetti son bir kaç ayda

Adam TL ile vermiş . belki söylemeyi unuttu yada TL'nin bu kadar değer kaybetmesini beklemiyordu.
Söylememiş olması kendi hatası olabilir ama birinin yaptığı bir iyiliğe karşılık konuşmamız'da böyle bir şey yok diyerek adamı zarar ettirmek ne kadar doğru. Kim kime borç veriyor bu devirde yazık günah. Orta yol bulunabilir.