Dikkat ederseniz ben dolar karşılığı veya altın karşılığı ödeyin demedim

Borç verilen yıldaki TL'Yi, bu yıldaki değerine göre ödeyin dedim. Türk Lirası sadece döviz karşısında değer kaybetmiyor, kendisi de değer kaybediyor bu cümleyi anlamanız için alım gücünü düşünün.
Sen 1 yıl önce enflasyon yüksekken bin lira verseydin şimdi enflasyon düştüğünde bu bin lira daha da değerli olsaydı evet ben sana daha düşük öderdim. Sonuçta enflasyonve alım gücü yüzünden nasıl daha fazla para vermesi gerekiyorken ekonomi çok çok iyi olduğunda da ona göre hesaplanıp daha az vermesi gerekir. Alınan borçta değer önemlidir değer.
Tekrar söylemekten yoruldum.
Bir borç verirken başta öne sürmediğiniz şartları sonda öne süremezsiniz.
Siz adama borç verirken enflasyon farkı isteyeceğinizi söyleseydiniz adam da belki enflasyon farkı istemeyecek başka bir eşten dosttan borç alabilirdi.
Dünyada böyle bir borç verme sistemi yok.
Geçen sene bankalar yıllık %20 ile kredi verdiler bu ay enflasyon %55 oldu.
Senin mantığına göre bankaların kredi kullanan herkesi arayıp enflasyon farkını istemesi lazım.
Yok böyle bir mantık.
Faiz, vade borç verilmeden önce belirlenir tartışılır ve 2 taraf da kabul ederse geçerli olur.
Borcu verirken hiç bir şart öne sürmeyip risk alıp sonra risk gerçekleşince faiz istemek kaypaklıktır.
Bu borç verene ders olması ve konuyu okuyan arkadaşların da ders alması gereken bir konu.
Açık vadeli ve faizsiz bir borç verildiğinde, borç verilen adam gerçekten para kaybetmeye değecek biri olmalı.