Arkadaşlar selam herkese, fazla uzatmayacağım olayı.
Babam 2019 Ağustos tarihinde yeni araba almak için iş arkadaşından 31 bin TL borç aldı, dolar euro vs. kesinlikle değil. TL olarak banka hesabına aldı. Dekontu duruyor.
Eski arabayı sattı, aldığı borç ile yeni araba aldı.
2022 Ocak tarihine kadar borcu ödemek istedik, babama "Paran olunca ödersin, acelesi yok." türünden sözler söyleyerek uzattı.
Geçen ay da bir anda babamdan verdiği parayı geri almak istedi, babam da kredi çekerek 5 bin TL + 26 bin TL'yi banka hesabına gönderdi. Dekontları duruyor.
İş yerinde 10-20 kişinin içinde "Ben sana parayı attığım zaman dolar 5,5 TL'ydi, sen bana bugünün kuruna göre vereceksin, 31 bin TL 2019 Ağustos tarihinde 5,600 dolardı, bana 82 bin TL göndereceksin." diyor.
Babam da "Ben senden parayı dolar olarak almadım, dolarla alakalı bir mevzu bile geçmedi, bunca sene mevzusunu açmadın da şimdi neden böyle bir şey diyorsun, ben 82 bin TL'yi nereden bulayım da sana vereyim?" demiş.
Arkadaşı cevap olarak "Senin araban 250 bin TL olmuş, o zaman arabanı satıp hakkımı bana vereceksin." deyip patronuna söylemekle, işinden attırmakla tehdit ediyor.
Babamın iş yeri de global bir firma, böyle bir olaydan dolayı işten atılacağını falan pek sanmıyorum.
Arkadaşlar şimdi biz ne yapmalıyız? Babam 1 haftada 10 yaş yaşlandı. Bu dönemde kredinin altına girip, fazladan borcu çıkıp, bir yandan da işten atılma korkusundan saçları beyazladı adamın.
Karakola gidip şikayetçi olsak işe yarar mı? Ne yapmalıyız? Kesinlikle 1 kuruş daha yollatmayacağım babama ama sizden de fikir almak istiyorum. Huzur falan kalmadı.
Şimdiden teşekkür ederim yorumlarınız için.
Anlaşırken Türk Lirası olarak anlaşmışsınız. Paranın değer kaybedeceğini ön görmemek pek mantıklı bir bahane değil dolayısıyla babanızın arkadaşı borç verirken bunu göz önünde bulundurup Döviz olarak vermeliydi ki babanız ödemek istemesine rağmen geciktirmiş. Şimdi uyanıklık yapmak istiyorsa prim vermeyin bence, aksi takdirde durum daha kötüye gidebilir.
Konuya dini açıdan bakan arkadaşlar olmuş. İslam dinine göre başlangıçta yapılan anlaşma geçerlidir. Yani babanız Türk Lirası olarak borç almış ve bu borcu aldığı gibi ödemek üzere anlaşma yapmış. Aldığı parayı öderken, parayı aldığı zaman o para ile alınabilecek malın bedeli kadar geri ödeme yapmayı kabul etseydi karşı taraf haklı olurdu ama anlaşma bu olmadığı için siz haklı konumdasınız.