İslam fıkhına göre nasıl haksızsın dersin hocam?
İslamda faiz var mı?
İslamda 30 bin verip 80 bin almak var mı?
İslam hukukunda borç verilen türde verilen değerde geri ödenir.
Ben 10 çuval buğday aldıysam 10 çuval buğday öderim.
30 bin lira para aldıysam 30 bin lira para öderim.
Rusya krizi yüzünden buğday altından dolardan hızlı değer kazanıyor.
Sen fırıncı olsan komşu fırından 10 çuval buğday alsan, o zaman 10 çuval buğday 10 gram altın yapıyordu diyelim.
Bugün 10 çuval buğday değer kazandı 8 gram altın ediyor diye 8 çuval mı geri ödersin?
İslam fıkhında faiz yoktur.
Eğer borç verdiğiniz şeyin değer kaybetme ihtimali varsa borcu altın gibi değeri daha stabil bir meta üzerinden verebilirsiniz.
Ama islamda borcu 10 çuval buğday olarak verip, 30 bin lira para olarak verip sonra daha hızlı değerlenen alternatif bir metayı örnek gösterip faiz isteyemezsiniz.
Diyelim ki Amerika büyük bir ekonomik buhran yaşasaydı ve dolarda büyük düşüş yaşansaydı çıkıp 30 bin liranın 15 bin lira olarak ödenmesi islam fıkhına uygun olur muydu?
Ben etiği hesaba katıp kendi fikrimi yorumlamadım. Yanıtlamadan önce bunun islam fıkhında ki yerini araştırdım okudum ve yazdım. Kaynak belirtmeme gerek yok. İslam fıkhında enflasyonun ne olduğunu araştırabilirsiniz. Faiz ve enflasyonun farklı şeyler olduğunu belirtmeme gerek mi var? Benim bu konuda kendime ait olan tek yorumum olayın etik olmadığıdır. Gerisi bilgi ve araştırma kaynaklı yazılardır.