@yilmaz70; bahsettiğiniz senaryoda asansör kapatmak yine keyfi oluyor, temeli yok. Böyle bir durumda gerçekten asansörde arızadan kaynaklı riskli durum varsa ve işin maddi boyutundan sebep bu arıza giderilemiyorsa sorumluluk @maliyassi; arkadaşın söylediği gibi yöneticide, yönetim kurulu üyelerinde veya yönetim yoksa eşit payda kat maliklerindedir.

@maliyassi; Önceki mesajımda belirttiğim mevzuatı/kanunu etrafından dolaşma tanımına yaşanmış bir örnek vereyim.
Cari borcu bulunan ve ödemeleri aksatan bir tekstil mağazası işletmesinde üstelik müşteri asansöründe işin ucu artık kangren olacak derecede önemli bir yapılması gereken tadilat vardı. İşletme yönetimi ilk tespit edilen servis formunu yetkili elemanları imzalamasına rağmen ilgili tadilat için verilen fiyat teklifini kabul etmeyip ertelemek istedi. Başka firmalardan da fiyat teklifi almadı. Bu arada arıza zaman zaman hizmet aksamalarına sebep oluyorken daha sık aksamalara sebep olmaya başladı. 2. kez servis formuna imza alındı ve bu arada her iki form imzalatılırken durumun riskleri ve olabilecek ihtimaller detaylıca anlatılmışken yine ellerini taşın altına koymadılar. 3. kez ofisten bir arkadaş arayıp durumu işletme müdürüne bizzat anlatmasına rağmen erteleme yoluna gittiler.
Buradan sonrası çok önemli;
Bu aşamadan sonra ben yazılı olarak ihtarname niteliğinde bir rapor hazırlayıp raporun sonunda 3 iş günü içerisinde tarafımıza ilgili tadilatın yapılması yönünde karar alınması, aksi durumda sorumluluğun işletmeciye anlatıldığı, riskleri okuyup anlayıp, kabul ettiğini beyan ettiğiyle ilgili imza altına almak üzere işletmeye sundum ve sorumluluğu aldığına dair imzayı aldım. Bu aşamadan sonra asansör açık kalmış kapalı kalmış artık tamamen sorumluluk kendilerinde. Ve bu işletmenin elektrik tesisatından kaynaklı yangın çıktı. Üstelik bahsi geçen tadilat da asansörün elektrik tesisatında yapılacaktı. Çok şükür ki ölüm yada yaralanma gibi ağır bir olay yaşanmadı sadece maddi hasarlı atlatıldı ama sigorta şirketi bu ihmalden dolayı masrafı karşılamadı. Eğer bir işçi veya müşterinin canı yansaydı vay işletmenin haline.

Benzer farklı durumlarda yaşanmış olaylarda hizmet veren firmalar son aşamada yaptığımı uygulamaya koymazsa sadece servis formu ile geçiştirildiyse bu ihmale ortak sayılıyor, çünkü geçmişte yaşanmış asansör kazalarında dosyaya bakan yerel mahkemeler, müşteri dediğimiz sıradan bir insanın/işletmecinin işin teknik boyutunu anlayamamasını hayatın normal akışına uygun gördüğü için ilgili hizmeti veren firmayı yetkili ve teknik donanımı sebebiyle işin ciddiyetinin anlaşılması için üstüne düşen görevi tam olarak yapmadığına karar veriyor.

Çok uzun yazdığım için devrik cümle ve anlam düşüklüklerinden dolayı peşin olarak özür dilerim. Kendim şöyle bir göz atınca nasıl toparlayacağımı bilemedim, saygılar.