Merhaba,
Keyifler, işler, güçler nasıl? Biraz muhabbet edelim, iş hayatındaki ilk basamaklarda zorlanan arkadaşlarımıza fikir verelim ve kendimizden bahsedelim.
Ben Samet. SosyoFun Ajansı ilk açtığımda sadece bir şahıs firması, .fun uzantılı bir domain, orta halli bir forumda üyelik ve Facebook sayfası vardı. Bundan tam 2 yıl öncesi.

Üniversite öğrencisiydim, bulabildiğim ve harcadığım sermaye 1.000 TL kadar belki vardı. Ancak sermayeden daha önemli bir şeye sahiptim; Başarma arzusu.
Çok uzun bir zaman sadece günlük gelen 5,00 TL gibi trajikomik satışlarla ilgilenmiştim. Sonra, online ticaretin bir forum hesabı ve dandik bir uzantıdan fazlası olduğunu anladım ve birçok forumda aktif olmaya başladım. İlan sitelerine, sosyal medyaya, bloglara, hatta yeri geldiğinde çevre esnaflara dahi tanıtımlar yapmaya başladım. Günlerce uykusuzluk, şiş göz kapakları, verilen kilolar

Açılıştan tam 1 sene sonra birkaç müşterim oldu, kendilerini hala unutmam ve hala görüşürüz.

İşime verdiğim önemi keşfettikleri, SosyoFuna çok rastladıkları gibi sohbet arası güzellemelerini dinledim, kendilerine 4-5 ayda beş basamaklı tutarlarda hizmet verdim. Tabii, onların desteği borçların kapanması ve işi büyütmek için önemli bir dayanaktı. Ancak bugün istedikleri konuma gelmiş olanlar bilirler ki, eğer bir yerde duraksalar; istedikleri yere gelemezlerdi.

Bir müşterinin memnuniyeti, sizlere en az 2 müşteri daha getirebilir. Müşteri memnuniyetini hep ön planda tuttum, daima ilk önce Bu hizmeti ben alsam, neler olurdu? Gözüyle baktım.
Tam 1.5 sene; uykusuz geceler, reklamlar, harcamalar, tanıtımlar, alakasız bir sorusu bile olsa tüm müşterilere tek elden cevap verebilme çabası devam etti. Hizmetler büyüdü, sunucular satın alındı, yeni hizmetler türetildi, en iyi şekilde sunulabileceğinden emin olduğumuz ajans hizmetleri bünyeye eklendi. 1, 5, 10
Bundan tam 6 ay kadar önce R10a katıldık. Bu sırada, benimle devam edecek bir destek ekibi arkadaşımız da aramıza katıldı ve ilk ekibimiz oluştu. Birlikte 3 ay boyunca, kazancımız ne olursa olsun gerek ofisimizde, gerek evlerimizde günün en az 14 saati mesai yaptık. Arkadaşımız sağolsun, kendisi bazı günler benden daha azimli çalıştı ve bizlere sayısız artı kattı.

Sosyal Medya Servisleri, YouTube Organik Hizmetler, YouTube Adwords Hizmeti, Tanıtım Yazısı Hizmetleri, Basın Bülteni Hizmeti
Hizmetlerimizi geliştirmeye devam ederken ekibimize 2 editör arkadaşımızı, bir servis ve destek ekibi arkadaşımızı daha alarak tam 5 kişilik ekip olduk. Eğer tek bir kişi bile işe inanmasaydı, azimle çalışmasaydı bir yerlerde hep eksik kalacak ve bugünün mutluluğunu yaşayamayacaktık. Koskoca süreçte; biri henüz kuruluş alamasında olan iki ofisimiz, belki yüzlerce ajans hizmetlerinin yanı sıra E-Ticaret çalışma şekliyle satışını yaptığımız Ev & Yaşam ürünleri, biri sosyal medya paneli, biri paket satış sistemi, biri dijital ürün ve e-pin sitesi, biri ev ve yaşam e-ticaret sitesi olmak üzere 4 ana gelir kaynağı sistemimiz mevcut. Yüzlerce forumda günlük satış ile bizzat ben ilgileniyorum. Peki, tüm bu süreçten ne anlam çıkardık?
- Bir iş sahibi olmak için, o işin sadece kazanç getirebilir veya günümüzde yapılabilir olması yetmez. Bu işin yasal boyutlarını, hangi vadede beklentilerimiz olduğunu, bu işin bir süre sonra devam edilebilir bir iş olup olmadığını öğrenmeliyiz.
- Yüz binlerce meslektaşımız arasından yıldız gibi parlamaya çalışmalı, her daim makine gibi işe devam etmeliyiz.
- Her işi tek başına yapmak asla uygun değildir. Bir noktada, mutlaka en az bizim kadar işe inanan, azimli insanlarla çalışmalıyız.
- Sadece Kazanmak yetmez! Kazandıkça yatırmalı, yatırdıkça büyütmeli, büyüttükçe daha ileri gitmeliyiz. Elbette, sınırlarımızı da bilmeliyiz.
- Eğer ticaret içindeysek, ilk önceliğimiz mutlaka Ben ihtiyacım olsa bu hizmeti buradan alır mıydım? şeklinde kendimizi sınamalı, müşteriye karşı yaklaşımımızı Bir satıcı bana böyle konuşsa, yine de ticarette bulunur muydum? şeklinde değerlendirmeli ve geliştirmeliyiz.
Daha yazılabilecek onlarca şey var
Kafasında bir iş modeli olan ve sürekli bir yerlerden başlamak yerine Ne yapsam?, Yapsam olur mu ki? şeklinde düşüncelerle boğuşan arkadaşlarımıza tek tavsiyemiz, bir an önce harekete geçmeleri. Zira, zaman geri gelmiyor.

Forumda, iyi yerlere gelmiş ve bizlerden çok daha kısa sürede daha iyi şeyleri de başarmış arkadaşlarımız var. Ancak başaran insanların ortak noktası, Durmak yok! Sözüyle hareket etmektir.
Peki, sizler neler yaptınız? Herkese başarılar, bol kazançlar dileriz.