Arkadaşlar merhabalar... Herkese, huzur ve mutluluk dolu, bereketli bir hafta dilerim...
Forumda dikkatimi çeken bir konu var. Şöyle ki;
Makale yazarlığı fena halde ayağa düşmüş durumda. Burada birçoğumuz web sitelerimizi geliştirip iyileştirmek, dolayısıyla daha fazla ziyaretçiye ulaşıp daha fazla gelir elde etmek için çalışıyoruz. Bunu yaparken de şüphesiz en önemli gücümüz, içeriklerimizin kalitesi. E-ticaret siteleri dışındaki hemen hemen bütün web siteler, özgün, doyurucu, okuyucu dostu içeriklerle ön plana çıkmaya çalışıyor.
Ama bunu amaçlarken öte yandan 2-3 TL gibi komik rakamlara makale yazdırma derdine düşenleri görüyorum. Geçen hafta forumda iki arkadaşım bana 100 kelimesi 2 TL'den makale yazdırmayı teklif etti. Ne söyleyeceğimi bilemedim. Arkadaşlar biliyorum; makale yazarlığı yerlerde sürünüyor ama böyle yapmaya devam ettikçe siteleriniz de yerlerde sürünmeye ve birer çöplüğe dönüşmeye devam edecek.
Bir de makale yazarlığı yapan arkadaşlarımın konularına rastlıyorum bazen. Açtığı konu imla ve dil bilgisi hatalarıyla dolu. Nasıl güvenip de bu arkadaşlara makale yazdırabiliyorsunuz merak ediyorum. 10'larca kişiye makale yazmış ve ticaret puanının %100 olduğunu görünce daha çok şaşırıyorum. O zaman da aklıma tek bir şey geliyor; bu kimselere makale yazdıran arkadaşlarımızın büyük bölümü de, satın aldıkları şeyin ne olduğunun farkında bile değil.
Kaldı ki dil bilgisi ve imla kurallarını biliyor olmak, makale yazarlığı için sadece temel kaidelerden biridir. Makale yazarlığı bunun çok ötesinde uzmanlık ister. Herkes her konuda nasıl makale yazabiliyor bunu da çok merak ediyorum. Şahsen uzmanlık alanım (çocuk ve aile eğitimi, kişisel gelişim, psikoloji, eğitim) dışında makale yazmamaya çok büyük gayret sarf ediyorum. Uzmanlığınız olmayan bir konuda kaliteli bir içerik çıkarabilmeniz mümkün değil çünkü! Buna rağmen bazen kıramayıp alanım dışında ama ilişkili konularda makale yazıyorum. İddia ediyorum ki aynı konuda "ben çok iyi yazarım" diyen arkadaşlardan daha iyi yazabiliyorum. Ama alanım dışında yazmak, araştırma yapmak için çok daha fazla zamanımı aldığı için alanımın dışına çıkmak istemiyorum.
Bir diğer mevzu da şu;
Günde 15-20 tane makale nasıl yazabiliyorsunuz? Uzmanlık alanımda yazdığım halde bugüne kadar günlük 4 makaleden fazlasını yazamadım. Onlarda da kelime sayısı biraz daha düşük (700-750 kelime) olduğu için yazabildim. Ortalama 2-3 makaleden fazla istesem de yazamıyorum. Her bir makale için minimum 3-4 saatimi ayırınca, bu, mümkün olmuyor zaten. Bakın uzmanlık alanımda yazdığım makalelerden bahsediyorum.
2-3-4 TL gibi rakamlara ve işinin ehli olmayan kimselere makale yazdırmaya devam ettiğiniz müddetçe, siteleriniz hayal ettiğiniz yerlere nasıl gelebilir ki?
Makale yazarlığı ilanı için açtığı konuda, "birazda" yazmış arkadaşımın biri. De-da-ki bağlacını ayıramayan, bulunma hal eki olan de-da'yı ayrı yazan, de-da bağlacını hem birleşik hem de te-ta olarak yazanlardan nasıl makale alabiliyorsunuz? Birinde gördüm. Aynen şöyle yazıyordu; "aşağı da ki"
"Yahu öğrenim hayatın boyunca, 'aşağıdakilerden hangisi' şeklinde başlayan test sorusu hiç mi çözmedin arkadaşım" demek geldi içimden.
"De-da bağlacını birleşik, bulunma hal eki olan de-da'yı ayrı yazsa ne olur? Noktalama işaretleri SEO için o kadar da büyük bir anlam ifade etmiyor ki! Biz ucuza yaptırdığımız işe bakarız" diyen arkadaşlar için;
"Odamı maviye boyamış."
"O damı maviye boyamış."
"O, damı maviye boyamış."
"O da mı maviye boyamış."
İşte aynen böyle oluyor. Anlam tamamıyla değişebiliyor.
Makalelerde yapılan kelime cambazlıklarını görünce de çok üzülüyorum. Hepi topu, "Ali'yle Veli" yazacak ama ısrarla hemen her cümlede, "Ali ile Veli" yazıyor. Her bağlaçta +1 kelime nasıl fazla çıkarabilirim bunun hesabını yapıyor. "Ali'yse" yazmak yerine "Ali ise" yazıyor. Tamam! Yeri geldiğinde "ile ve ise" bağlaçları ayrı yazılabilir ama 300 kelimelik bir yazıda bunu 15 kere yapınca, hem kulak tırmalıyor hem de göz yoruyor.
Neyse! Konuyu fazlaca uzattım. Konuyla ilgili söylenecek o kadar çok şey var ki oturup saatlerce anlatmak gerekiyor. Bu nedenle kısa kesiyorum.
Makale yazdırırken veya satın alırken kriterleriniz neler acaba? Gerçekten merak ettiğim için soruyorum!
Herkese iyi günler, iyi çalışmalar dilerim...