yilmaz70 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Asansör firması bakım / tamirat bedelini tahsil edemiyorsa geçici olarak ( farklı mazeretlerle ) asansörün çalışmasını kısıtlayabilir bir süre. O zaman ne olacak..

Bu konuda yönetici kendince bir çözüm bulmaya çalışmış gibi görünüyor, hukuki boyutlarını bir yana bırakmak lazım derim. Daire sakinlerini icraya verse ne olacak mesela..

Çok eskiden 2. kat balkonunda inek besleyen de gördüm ( ineği asansör ile çıkarmaya çalışmışlardı ) asansör yavaş çıkıyor diye yukarı seyir halinde iken kapılara mermi sıkan da.
Düğmeleri yakan, emniyet kapılarını bozan vs vs. Daha çok şey yazılır ama sayfa yetmez. Ama yine de asansör her halukarda hizmet vermeye devam etmelidir.

Demem o ki, bazen insanlar kendilerince bir çözüm bulduklarında onları suçlamak yerine bu tarz çözümler üretmek zorunda bırakan apartman sakinlerinin hiç mi kabahati yok diye düşünmek ve ona göre empati yapmak gerekiyor. Apartmanların belirli giderlerine iştirak etmek daire sakinlerinin ilk görevlerinden biridir. Konuyu hukuki / siyasi taraflara çekmeden ele almak lazım derim.
Hocam asansör aylık bakım bedeli ayrı, apartman aidatı ayrı mesele. Asansör firmalarının aidat üzerinde bir söz hakları yok, sadece kendi kestikleri faturanın arkasına bakabilirler. Ben kendi tarafımdan bakacak olursam, 30 yılı devirmiş firmada çalışıyorum, son 10 yılda borcuna istinaden hizmetini aksattığımız/kapattığımız asansör sayısı 3ü geçmez. 1 yılı aşkın borç biriktiren binalarda dahi asansörün hizmetini aksatacak bir uygulamamız olmadı. (Asansör kapatmanın da koşul ve yolları var, firma ya da yönetici tek taraflı anlık kararla yaptım oldu diye kapatamıyor) Yapan firmalar yok mu var hem de sektörde çoğu firmalar yapıyor. Şahsi görüşüm böyle düzene böyle tarak hesabı yapılmalı da ancak sonuç olarak doğru değil. Hizmet verdiğimiz konutlarda daire sahibini/kiracıyı icraya veren yönetimler oldu, emin olun daire sahipleri aylarca ödemedikleri borcu icra durumuyla yüzgöz olmamak için ödüyorlar çok örneğini gördüm. Kimse xxx haneli rakamlar için evini, taşınmazını, otomobilini ya da banka hesabını bağlatmak istemez.
Tabi bu işlerin daha kolayı var. Ben özellikle servis hizmeti verdiğimiz konut grubundaki müşterilerle sorunların yakın ilişkilerle çözülmesi taraftarıyım. Apartman sakinlerinden sorunlu insanlar olsa da yönetimi ya da çoğunluğu kendi tarafıma çekmek her zaman işime geldi ve bu şekilde hem apartmanın yararına hem de firma tarafında kendi yararıma sonuçlandırdık. Bu anlamda hukuki yola girmeden yapılabilecek çok yöntem var ancak asansörü kamuya dönük toptan kısıtlamak bunlardan biri değil, olmamalı. Şöyle düşünmek lazım, engelli bir vatandaş olabiliriz, o binada bir aile bireyimiz oturuyor olabilir. Ailenizden biri hastalanabilir. İlk mesajımda pandemi durumundan bahsettim bu sebeple kısıtlanan asansörden doğacak kanuni hakların yaptırımı çok ağır olacaktır.

Bu jeton olayındaki yönetici muhtemelen ne diğer kat maliklerinden ne de hizmet aldığı firmasından doğru şekilde destek görmediği için böyle bir çözüm bulmuştur. Hatta adım gibi eminim bu jeton işinin yapılmasını asansör firması fırsata çevirmiştir. Hiçbir firma para kazanmadan o sistemi asansöre bağlamaz, bu olayı %99 fırsatçılık görüyorum.

Yani asansör kısıtlayana kadar apartman yönetiminin, aidatı düzenli ödeyen kat maliklerinin ya da hizmet veren firmaların yapabileceği daha çözüm üretici adımlar var. Böyle bir sıkıntı yaşadıysanız özelden ulaşırsanız gerekli yardımı sağlarım ama burada yazmak doğru değil çünkü söyleyeceklerim kanunları arkasından dolanmak ya da kulağı tersten tutmak gibi diyebiliriz.