ademsahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle siz beni tiye alamazsınız ancak öyle olduğunu sanarsınız. En başta söyledim tedarikçiler ürünü satıyor ve yerine yenisini koyamıyor çünkü piyasa çok kırılgan yapıda diyorum vay efendim öyle ticaret mi olur. Ticaret dediğiniz şey tam olarak da öyle olur. Yerine yeni mal alıp alamayacağına bakmayan ancak anlık bir vurkaç yapayım tayfasıdır. Adam ürünü sattıktan sonra dükkanı boş kalacaksa yerine yeni ürün koyamayacaksa neden satsın bu sıkıntılı dönemde. Tutar elindeki malı piyasa biraz dengei bir hale gelince satar. Ya da tam tersini düşünelim belki de sizin mantığınız ile yaptı ve sizden önce ürünleri sattı ve yeni zamlarla ürünlerin yerine yenisini koyamıyor. Şimdi ben bunu yazdım siz yine öyle ticaret mi olur diyeceksiniz ama durum budur. Teklif verilmeme nedeni çok paraları olması değil piyasanın çok dalgalı olması nedeniyle yerine yeni ürün koyamayız dükkan boş kalır korkusudur. İster kabullenin ister kabullenmeyin durum bu.
Ticarete 19 yaşında tekel büfede başladım. Evet sizin dediğiniz gibi rafım boş kalacaksa malı sakladım. Ancak yüksek hacimli ticarette, malzemenin alış değil satış fiyatının baz alındığı politika uygulanır. Satılan malzemenin anlık fiyatı değil, kar oranı baz alınır ve yerine alınan muadil üründe aynı kar oranı uygulanır. Örn; 10 dolara alınan malzeme % 20 kar oranı ile 12 dolara satılır. Malzemenin yeni fiyatı 20 dolar ise rafa yine kar oranı ile 20 dolar %20= 24 dolar ile koyulur. Ben ticari hacmime bakarak perakendeci büfe, market mantığı ile çalışan adamla ticaret zaten yapmam. Siz bu yazdığınız teori ile istediğiniz finans ve ekonomi bilir kişisine gidin, savunuyorlarsa onlara güvenip iş yapmayın. keza global ticarette bakkal, market değil hacim olarak yüksek piyasa belirleyiciler baz alınır. Bugün markette satılan yağ depolanıyorsa bunun stoktan kaynaklanan yüksek kar marjı tedarikçiye değil markete gider. Bunu istediğiniz otoriteye sorun size aynı cevabı verir. Ben son alımımı TR den vaz geçerek Londra'dan yapmaya karar verdim. Sizin dediğiniz mantıkla Londra tedarikçileri kar etmeyi bilmeyecek kadar saflar sanırım. Keza kendileri 2 ay önceki fiyattan listeleme ile satış yapıyorlar. Ben global çalıştığım için ana tedarikçi ile, bölgesel tedarikçinin fiyat farkını görebiliyorum. 8.000 dolara listelenen ürünün 12.000 dolara sattığını biliyorum ve ülkemden almamaya karar veriyorum. ben exim bank garantili bir firmayım. yurt dışında tedarikçi bunu bilerek gözü kapalı ticaretimize onay verebiliyor. Tutupta burada tl olarak hesap yapıp benim üzerimden astronomik kar yapmaya çalışan tedarikçi beni kaçırıyorsa benim zararım yok. Zarar hepinizin oluyor. Ben paramı ülkemin firmasına değil, Londra tedarikçisine yatırıyorum. Üstüne vergi ödediğim halde daha karlıyım. Koca memleket tedarikçileri bakkal hesabı yapmaya devam edebilir. Bu miğde bulantısında ne ben, nede benim gibi firmalar ülkede kalmaz. Kimse enayi değil...