Bugün ufak bir araştırma yaptım ve acaba dolar bazında en zengin olduğumuz, en çok dolar kazandığımız zamanlar hangisiydi merak ettim. Fakat bunu toplumun tamamı bazında incelemeyeceğimi biliyordum çünkü işçilerin kazandığı doları asgari ücrete bakarak, toplumun genel dolar kazancını ise kişi başına düşen milli gelire bakarak anlayabilirdik. Dolar kazancının yüksek olması doğrudan yüksek refah seviyesi anlamına gelmese de büyük oranda refah seviyesi ile ilişkisi vardır.

2013
Orta sınıfın en zengin olduğu yıllar, 12,600 dolar kişi başına düşen gelir mevcut, fakat bu şuanki dolar değil, çünkü dolar o günden bu yana epey değer kaybetti. Calculator.net adresinden USD'nin x zamandan x zamana değer kaybını bulup kıyaslama yapabilirsiniz. 2013'teki 12,600 USD, bugünkü 15,500 USD'ye denk geliyor, yani şuanki 8000 dolarlık gelirimizin neredeyse iki katı.

2016
İşçinin en çok dolar kazandığı yıl. 2016 yılının ocak ayında asgari ücret 460 dolara yükselmiş. Fakat o zamanki 460 dolar, şuanki 524 dolara denk geliyor, yani yine neredeyse şuanki 300 dolarlık işçi maaşının iki katı, tüm bunlara ek olarak her geçen yıl Türkiye'de asgari ücret esas ederinin üzerinde ödenmeye devam ediyor, bu sebepten dolayı da asgari ücretle çalışan oranı hızla artıyor, 2013 ve 2016'da bugünkü kadar asgari ücretle çalışan yoktu.

Alım gücümüzün en yüksek olduğu yılı nasıl bulabiliriz?

Bunu bulabilmek çok zahmetli çünkü TUİK verileri güvenli değil. Tek tek fiyat araştırması da yapamayız çünkü bazı ürünler indirime girmiş olabilir ya da o ürünle ilgili o sene bir kriz vardır?

DİPNOT: Gelişmiş ekonomiler, ABD'nin kişi başına düşen gelirinin üçte biri oranında gelir elde eden ülkeler olarak kabul ediliyor. Şuanda ABD kişi başına düşen geliri 64 bin dolar, üçte biri 21 bin dolar diyebiliriz. 2013'te bu sınır 17,700 dolardı ve biz 12,500 dolar yapmıştık.