Hocam ben marksistim. Bence "devlet bir sınıfın diğer sınıflar üzerinde tahakküm kurabilmek için oluşturduğu örgüt"tür. Hr devletin bir "sınıfsal" niteliği vardır. Ancak, bütün devletler temsil ettikleri sınıfın dışında kalan tüm sınıfları da "temsil" etme iddiasındadırlar. Bu nedenle de toplumun tamamına hitap eden sağlık, eğitim, altyapı gibi kamu hizmetleri verirler. Aynı şekilde tüm devletler kriz dönemlerinde kendi sınıfları dışındaki herkese "aynı gemideyiz" diye üfürürler. Kapitalizmde devlet sermaye sınıfının diktatörlüğüdür, milyonlarca işçi üzerinde ikna/baskı yöntemiyle tahakküm kurarlar. İmparatorluk, krallık, padişahlık vb devletler feodal dönemin devletleridir, feodal beyler, toprak ağaları ve onları temsilen bir sülalenin çıkarları temelinde kurulmuş/yönetilen devlettir. Sosyalizmde iktidarda işçi sınıfı vardır. Ve her devlet bir sınıfın diğer sınıflar üzerinde tahakküm kurmak için kurulmuş bir örgüttür, bir çeşit diktatörlüktür. (Burada diktatörlükten kasıt kişiler değil, sınıflar)