Bir süredir forumda NFT koleksiyonu çıkartan sayısı oldukça çoğaldı.
Düz mantıkla bir koleksiyon hazırlarım, marketplace yükler, satarım mantığı ile ilerleniyor. Aslında bir çok güzel ve kaliteli olarak hazırlanmış NFT çalışmaları bir an önce para kazanayım mantığı ile çöp oluyor.
Kriptoya özellikle reklam bütçesi oluşturamıyorsanız, ne kadar başarılı proje çıkartırsanız çıkartın başarılı olma imkanınız yok. Dijital varlığı yatırımcılar bir hype oluşursa daha fazlasına satarım mantığı ile alırlar. Bu ilginin artmasının tek yolu doğru reklam yapmaktır.
Opensea v.b. sitelere koleksiyon yükleyerek başarılı olma oranı %5 bile değildir. Tecrübe ile sabittir. 2017 yılından bu yana bu sektördeyim ve kripto alanında bir çok başarılı projeyle çalışma imkanım oldu. Bir o kadarda başarısızlıklarla dolu bir serüvene sahibim. Edindiğim tecrübelerin bir çoğunu kurduğum şirket üzerinden yeni projelere sunmaya çalışıyorum. Ve hala herşeyde başarılı olabiliyorum iddiasında bulunamıyorum.
Maalesef R10’da çok fazla bilgi kirliliği ve “ben bilirim, başarırım” kafasıyla ilerlemeye çalışan kişiler olduğunu görüyorum.
NFT koleksiyonlarının başarılı olma yöntemleri çok fazla ancak bunları doğru şekilde analiz etmek gerekiyor. Koleksiyon çıkartan veya çıkartmayı düşünen arkadaşlara tavsiyem doğru adımları analiz etmeden bu yolculuğa çıkmamaları olacaktır.
1- Opensea v.b. sitelerde mint etmek yerine, profesyonel destek alarak koleksiyonlarınızın ön satışlarını gerçekleştirmeyi deneyin. (Bu büyük maliyetler gerektirmeyen bir yöntemdir ve genelde başarılı olan ön satışlar sonrasında ekibin elinde iyi bir bütçe oluşur. Bu sayede reklam ve diğer masrafları rahatlıkla karşılayabilirsiniz.
2- 500 lira, 500 dolar veya 10.000 dolar reklam bütçesiyle başarılı olabilecek bir NFT koleksiyonu olduğunu sanmıyorum. Çok kısa sürede milyarlarca dolar market gücü oluşturan kripto ve NFT sektöründe bu paralara yapılan reklamların NFT üzerinde başarılı olma ihtimali neredeyse yoktur.
3- Benim bir NFT serisi çıkartacak olsam; (Kalan üzerinde 1500 AVAX hacim üzerinde bir koleksiyona da sahibiz) 30.000 dolar altında bir reklam bütçesiyle bu piyasaya çıkmazdım.
4- Benim bir token projem olsa yine 30.000 dolar altında bir reklam bütçesiyle bu piyasaya çıkmazdım.
Sözün özü tarafıma gelen özel mesajlardan, telegram mesajlarından aldığım izlenime göre R10’daki bir çok kişi mint edeyim parayı vurayım mantığı ile ilerliyor ancak sonu hüsran oluyor. Maalesef böyle olmaya devam edecek. Mantık değişmediği sürece, sadece kazanayım mantığı ile ilerlemeye devam edildiği sürece gelişen kripto, NFT ve metaverse piyasasında başarılı OLAMAMAYA devam edeceksiniz.
Ön satış nedir? Koleksiyonların ön satışları nasıl yapılır ve oluşturduğunuz koleksiyonlara benzer çalışmalar nasıl satışlar gerçekleştirmiş bunları inceleyerek başarılı olma yolunda ilk adımı atmanızı tavsiye ederim.