Size 4-5 ay önce yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Müşteri Arayüz tasarımı için bana ulaştı ve sitesi için web arayüzü tasarlatmak istediğini söyledi. Ödeme planı, proje detaylarını vs. konuştuk ve iş tarafımca alındı. Web arayüzünün anasayfasını 1 günde tamamladım ve tarafına ilettim. bana ilettiği mesaj şu.

gördüğünüz üzere bir problem yok buraya kadar herşey güzel, ancak ekranlar bittikten sonra müşteriye ileteceğini ve onların seçimine göre hareket edeceğimizi söyledi. bende onayladım. Sonrasında 2 gün 3 gün bekletmeye başladı. yazıyorum cevap yok bildiğiniz oyalıyor. En sonunda kendisi yazmaya karar vererek müşterinin işi beğenmediğini ve başka projelerde nasipse çalışacağımızı belirtti. Ödemenin de tarafıma yapılacağını ortada emek olduğu vs. yağladı balladı. Ancak kendisi ne ödeme yaptı ne de geri dönüş yaptı. Ben işin 300 400tlsinde değilim ama bu apaçık terbiyesizliktir.

Şimdi olay şu, müşterisi adına işi alıp da ''sen bi yap da ne olacak bi bakalım, daha çok iş yabacaz, çok çalışacaz'' gibi boş ve gereksiz cümlelerle vaktimi ve emeğimi harcayıp da müşteri işi beğenmeyince ödemeyi geçmemesi doğru mudur? Ticaret ve hizmet kurallarını ben mi yanlış biliyorum?

Not olarak da şunu söyleyim eskiden güven amaçlı önce iş sonra ödeme yapardım ancak 3 ay öncesine kadar bu durum değişti artık önden ücret alıp başlıyorum. Size de tavsiyem şunu istiyorum bunu istiyorum diyip ödeme konusu bile açmayan müşterilerle çalışmamanız.

Kötü bir tasarım yapmışsındır diyenler için de aşağıya portfolyomu buraktım. tasarım normal tasarladıklarım gibi

https://behance.net/esrefyasa