Olayları değerlendirirken mutlak haklı mutlak haksız diye kavramlar devletler arası ilişkilerde yoktur iki tarafında haklı olduğu yerler vardır neticeyi belirleyen kimin güçlü olduğudur. Nato Sovyetler Birliğine karşı kuruldu putin sscb yıkıldıktan sonra natonun düşmanı ortadan kalkmasına rağmen her seferinde benim sınırıma doğru askeri unsurlarınızı yaklaştırıyorsunuz. Eğer Benim ülkemi düşman olarak görmüyorsanız neden beni çevreleyecek şekilde genişlemeye çalışıyorsunuz diyor. Nato ve batı halen rusyayı düşman olarak görüyor ve ona göre adımlar atıyorsa rusyada kendi çıkarları savunması vs ne dersek diyelim ona göre yol haritasını belirliyor ve sadece ukrayna değil finlandiya ve isveç içinde sert uyarılarda bulunuyor.

Ukrayna Bağımsız ve egemen bir devlet ise alacağı kararlar kendini bağlaması lazım ister natoya girer ister csto ya girer kendilerinin bileceği iş lakin günümüzde her şey bu şekilde yürümüyor. Başka ülkelerin egemenlik hakları vs kağıt üstünde güzel lakin ama geçerliliği tartışılır ırak bm tarafından tanınan egemen bir devlet lakin hem iran hem biz bu ülkenin topraklarına elimizi kolumuzu sallayarak askeri unsurlarımızı sokabiliyoruz. Daha düne kadar ermenistan Azerbaycan'ın topraklarını işgal ediyordu ve halen bir kısmı üzerinde işgali devam ediyor normalde olmaması gereken bir durum ama hayattaki uygulaması farklı oluyor.

Batı ukrayna için şöyle yanındayız böyle yanındayız vs vs diyor ama ukrayna devlet başkanının bizi natoya alın demesine rağmen almıyor alsalar rusyaya karşı ukraynayı savunma durumları olabilir lakin bu durum burada yazıldığı kadar kolay olmuyor misal 12 eylül öncesinde yunanistan natoya girmek istediği zaman biz veto ettiğimiz için giremiyordu ülkemizdeki darbe sonrasında girebilidi. Peki bugün nato ukraynayı almak istese bizim oyumuz ne yönde olacak ve sonuçları ne olacak

Neticede devlet arası ilişkiler bizim gibi düz vatandaşların sempati duyması veya duymaması durumuna göre değerlendirmenin değişkenliği lüksü yok