Bilgilendirme amaçlı paylaşıyorum. %100 net bilgiler değildir hesaplamalar aylık tüketime göre değişkenlik gösterebilir.
Geçen ay 920 TL gelen elektrik faturası bu ay 1.287 TL geldi. Üç zamanlı tarife kullanıyoruz toplam endeks 583 kWh vergiler dahil birim fiyatı 2.20 TL'ye geliyor ortalama olarak. Gündüz 1.70 TL, Puant 2.49 TL, Gece 1.07 TL birim fiyatı
1 aydır tasarruf yapıyoruz 600 kWh'den, 583 kWh'ye düşürebildik. Ancak yeni zamlar bu ay net olarak yansımış olacak ki daha az kWh enerji harcamamıza rağmen fatura daha yüksek geldi.
Evde devamlı buzdolabı, derin dondurucu, 15 saat TV, 15 Saat PC çalışıyor. Günde 4 Saat Fanlı Isıtıcı, Haftada 4 defa çamaşır makinesi haftada 5 defa bulaşık makinesi çalışıyor. Onun dışında 5-6 saat aydınlatma amacıyla elektrik tüketiliyor. Ekstra çay seti, pasta fırını, mikro dalga fırın, telefon şarj cihazları, kahve makinesi, saç kurutma makinesi gibi araçların kullanım süreleri değişkenlik gösterdiği için tam olarak hesaplayamıyorum.
Wattmetre alıp tüm evde ölçüm yaptım tek tek cihazlarda yeni fiyatlara göre vergi dahil şu şekilde;
TV 100 TL
PC 90 TL
BUZDOLABI 110 TL
DERİN DONDURUCU 90 TL
FANLI ISITICI 570 TL
ÇAMAŞIR MAK. 60 TL
BULAŞIK MAK 90 TL
AYDINLATMA 80 TL
EKSTRALAR 100 TL (Tahmini)
Küsüratları yuvarlanmıştır. Fanlı Isıtıcı kullanılmamış olsaydı 650-720 TL arası bir fatura gelecekti.
Güzel bilgilendirici bir konu olmuş. Bir evde 600 kWh tüketim çok yüksek. Ana nedeni verimsiz bir ısıtıcı kullanıyor olmanız. Sizinle yaklaşık aynı şeylere sahibiz ve benim aylık tüketimim 150-200 kWh arasında. 2 çocuk 2 yetişkin barınıyor evde. Ben sizin fanlı ısıtıcının harcadığı kadar doğalgaz faturası ödüyorum ve evim 23 derece civarında ısınıyor karasal iklimde. Bir an önce ısınma şeklinizi daha tasarruflu bir seçenekle değiştirin. Ayrıca evde en çok elektrik tüketen cihazlar genelde buzdolabı oluyor. Özellikle eskiyse çok harcıyor. Hesap edip yenilemek ay ay yüksek fatura ödemekten daha avantajlı olabiliyor. Aydınlatmada da LED ampuller kullanmak tasarruf sağlayabilir.