Uzunca bir zamandır e-ticaret yani trendyol vb pazaryerlerinde ürün satışını araştırıyorum. Geldiğim noktada trendyolda artık aktif bir mağazam var.. Ancak olay satacak ürün bulmaya gelince orada patlıyorum
Şimdi olay şu ki ben bu işe güçlü bir sermaye ile girecek mali güce sahip değilim olsam bile yolun başında bir adam olarak o parayı riske eder miydim bilemiyorum.. Satılacak ürün bulmak konusunda yt ve benzeri kaynaklarda bir dünya içerik var ama çok samimi söylüyorum alayını toplasan verdiği bilgi gerçek anlamda cidden SIFIR en kritik soruların hiçbiri cevaplanmıyor ve bir çoğu bir eğitim setine ya da bir pazaryeri entegrasyon programı satışına yönlendirme amacında içerikler. Durum böyle olunca ben de şahsen çevremde tanıdığım işletmelerden esnaftan vs ürünlerini bilgilerini aldım kontrol etmek için.. Trendyol'da bu ürünlerin satışlarını kontrol bir iki istisna hariç neredeyse hepsinin yarı yarıya daha ucuz olduğunu gördüm..
Şimdi şöyle bir durum var esnafın 500 liraya sattı bir ürünü bu arkadaşlar 250 liraya satıyor üstelik %15-18 gibi bir komisyon ödüyor trendyola. Ayrıca 5-10 ender katogori hariç sattığı ürünün ödemesini 1 ay sonra alıyor ve çoğunluğu da kargo bedava
Yani görünen o ki albitraj yaparak bu işte başarılı olmak için cidden hem satışı olan hem de daha ucuza temin edilebilecek ürünleri böyle samanlıkta iğne arar gibi arayıp bulmak gerekiyor. Onun dışında Private label yapılabilir ki oda hem iyi paralar ile başlamak lazım hem de tr değilde örneğin Alibaba'dan alırsan ki tr de private label yapan yüzlerce kategoride binlerce firma yok çoğu kozmetik, bujiteri ve tekstil.. Ayrıca rekabet konusunda da çok etik davranmadıklarını görüyorum adam dropshiping ile bana ürün sağlıyor sonra bana sattığından ucuza trendyolda kendi de satıyor ya da sattırıyor.. Anlayacağın bu yol da baya meşakatli. Geriye bir tek kendi ürününü tasarlayıp üretmek kalıyor ama oda cidden böyle nokta atışı olmalı..
Örneğin en basittinden Jenga oyununu bilirsiniz.. Hepi topu 1,7 x 1,7 x 8 cm'lik 54 tane tahta parçasından ibaret.. Gidip sanayide ürettirsem kaça olur diye araştırdım en ucuz ihtimalle 54'lü bir Jenga settini en ucuz 46 liraya maledebildim ki dediğim gibi ürettiriyorum. Ancak trendyolda 23 liraya satanlar var.. Anlaycağınız üretme yolu da o kadar basit olmuyor..
Sonuç olarak şuan için benim tüm denemeleri ve arayışlarım sonuçsuz kaldı ama vazgeçmek yok bu kadar insan yaptığına göre kaçırdığım birşeyler olmalı

Elbet bir gün çözerim bu paradoksu