Üniversite kesinlikle gereklidir, ancak birçok farklı etmen mevcuttur
Nerede okuduğunuz
Üniversiteden ne kadar faydalandığınız
Kendinizi nasıl geliştirdiğiniz ve en önemlisi hangi bölümü tercih ettiğiniz,

Kısaca bir özet geçeyim, Dil çıkışlı bir kız kardeşim var Almanca İngilizcesi çok iyi birkaç kelime Rusça biliyor hayatı boyunca hiç çalışmadı üniversite sınavında ilk senesinde baraj altı kaldı, 1 yıl daha denemek istedi elimden geleni yaptım dershane özel ders Küçük bir anadolu şehirinde İngiliz Dili ve Edebiyatı kazandı, göndermedim birçok kişi bana tepki gösterdi kardeşim bile başta kızdı söylediğim tek cümle şu idi bu 4 yılın sonunda yapacağın işi şimdide yapabilirsin 4 yılını heba etmene gerek yok.
Bu birinci sebebi idi
2. sebep ise üniversitenin bulunduğu şehirde İngilizce bilen sayısı %3 filandır orada İngiliz Dili okumasının iş hayatında ona katkı sağlama şansı, çeşitli referanslar staj imkanları ve iş hayatı bağlantıları sağlaması imkansızdı.
3. Yine üniversitenin küçük bir okul olması okulda sertifika programlarının az etkinlik vb. şeylerin az olacağından dolayı istemedim.
Onun yerine kendisini çeşitli kurslar ile Hasta kabul vb sertifikası aldım pandemi patladı hastanede çalışmasını istemedim ilk iş deneyiminin pandemi ortamında yoğunlukta olması onu zorlardı biraz bekledik ve sonunda hava alanında güzel bir işe girdi şöyle özetliyim ben devlet memuru olarak 4400 TL maaş alırken o ise 3500 TL + Ücretsiz servis + 500 TL Sodexo alıyordu + mesai (Bu saydıklarım kamuda yoktur arkadaşlar) Ben 4 yıl okudum, üstüne kpss kazandım mülakat geçtim vb ama ilk işinde beni geçmiş oldu, elbette bu iş sezonluktu kış ayında işten çıkarttılar ancak işten çıkartılırken ona söyelnen söz ise ilk seneden seni kadroya alırsak yıllardır sezonluk çalışanlar isyan çıkartır ama bizim için seneye kesin kadrodasın kışın bir işte çalışacaksan bu doğrultuda çalış biz seni kesin çağıracağız dediler, şu an kadrolu olarak çalışıyor adı ufak ufak Şeflik ile anılmaya başladı kardeşim henüz 2000 doğumlu benden iyi kariyeri

Şimdi size soruyorum x anadolu şehrinde 4yıl İngiliz Dili ve Edebiyatı okuduktan sonra hangi işi yapacaktı ? Cevabınız yine benzer iş ise okumak gereksiz.
Ancak siz üniversitede ünvan kazanacağınzı bir bölüm okuyorsanız şehir elbette önemsiz Tıp, hukuk, veterinerlik, dişçilik vb gibi ünvan kazanacağınız üniversiteler çok gereklidir,
Yine bunların dışında Boğaziçi, Odtü , Galatasaray Üni, vb gibi üniversiteler ise sizi bir zümreye sokar henüz mezun olmadan iş hayatı ile bağlantılar sağlar gereklidir.
Eskişehir Anadolu , İzmir 9 eylül , Antalya Akdeniz Üniversitesi bunlar ise bol bol etkinlik olur çeşitli konuşmacılar çeşitli sertifika programları olur bu sertifkalar katıldığınız etkinlikler ise size diplomanın yanında geldiği için mezun olduğunzuda rakiplerinizden 10.000 lercesini otomatik elemenizi sağlar gereklidir.
Ancak yine söylüyorum İşletme, İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Kamu yönetimi vb gibi genel bölümleri Boğaziçi, Odtü vb tarzı okullar değil ise okumayın 4 yıl sonra hem iş hayatına geç atılmış hemde lise mezunu ile aynı işe başlarsınız.
Kimseye ahkam kesmek haddim değildir,kimseye yol gösterecek had de bende değildir ben sadece 28 yaşında 4 yıllık Uluslararası İlişkiler mezunu çok iyi derecede ingilizce ve orta seviye Rusca (Bölümden dolayı dil eğitimime önem verdim) bilen ancak bölümüm ile tamamen alakasız olarak, Satış danışmanlığı, Can Kurtaranlık, Barmen, Garson gibi işlerde çalışabilmiş en sonunda ise memur olmuş bir kısmi boomer'ım yinede fikir almak isteyen yol yordam sormak isteyen olursa özel mesaj atabilir.