belçika'ya gidip "avrupa böyle miymiş, Türkiye'nin gözünü seveyim, burada günde 30 euroya çalışıyorum, burada her şey pahalı, ev kirası pahalı, her şeye vergi alıyorlar, böyle memleket mi olur, bu muymuş avrupa" diye her gün story paylaşan bir arkadaşım var. oraya gidip evlendi. eşi de Türk. onlar bura çok güzel gel demişler o da gitmiş. fakat her şeyden yakınıyor. ona bir şeyler söyleseniz de bir ss alıp kendisine şırlaaak diye yapıştırsam olur mu hocam

gerçekten Türkiye Belçika kıyaslaması yapıp oranın daha kötü olduğunu savunan birine ne diyebiliriz? ya da olur ya gerçekten o kadar kötü mü? SLOT belgeselinde belçikalı bir amcaya söz vermişlerdi o kadar kötü görünmüyordu.
Simdi ben o arkadasada hak veriyorum ayni durumu ben kendim 24 yil oncesi yasadim avrupanin en zoru kultur farki Turkiyeden gelen biri icin yaziyorum birde evlilik yapip gelenler icin bu durum %90 kesinlikle aynidir. Turkiyeden bilmedigin bir ulkeye geliyorsun dil bilmiyorsun ortami tanimiyorsun bunlar cok onemli ilk yillarda cok zor geliyor soyledigi gibi hayat sartlarida pahali ilk geldigin yillar cogu kisilere devlet calisma izni vermiyor bu durumda ne yapacak calismasi yasak olunca kacak calisacak bu durumda yeri gelecekgunluk 100euro luk ise 30euro yu kabul edip calisacak bilhassa turklerle calisiyorsa cogu parani vermiyor yada ucuza calistiriyor yani turk usulu. Tabiki en zoruda kiz tarafinin ailesinin baskilarida oluyor yani onlarin soyledigi gibi yapacaksin esinlede anlasamiyorsan dahada zor. Bu yazdiklarimi yasayanlar bilir uzaktan gorunen hersey gorundugu gibi degildir. Birde benim geldigim yillarda Turkiyede yoksulluk daha fazlaydi is imkani simdikine gore fazla yoktu ben 15 yasimda bobamin meslegi olan tas ocaklarinda calisiyordum zor ise aliskindim tek zorlugum dil ve ulkemin hasretligiydi ilk geldigim yillarda her iste calistim yeri geldi 1 saatlik ise calismaya gittim yeri geldi cogu patron kufur etti seslenmedim yani zor kosullara katlanmasini bileceksin yoksa zoru basarmazssan herseye yenik dusersin. Kisaca diyecegim yurtdisina hangi ulke olursa olsun gidiyorsan evlenip gitmeyin birde gittiginiz yerde en onemlisi isiniz hazir olsun yalan soyleyenlere kanip gitmeyin. Isin hazirsa ve calisma iznin varsa avrupanin sartlari Turkiyenin su anki durumundan iyidir birde hasretlige dayanabilmeniz gerekir.